Una restauració permetrà recuperar la policromia de la Portalada de Ripoll

També es retiraran les capes de resina aplicada el 1964 | Els treballs començaran el mes de setembre, duraran quatre mesos i costaran 125.000 euros

L'estat actual de la part superior de la portalada
L'estat actual de la part superior de la portalada | ACN
Redacció
08 de juliol del 2016
Actualitzat a les 18:49h
Un equip format per cinc especialistes restaurarà, a partir del mes de setembre, la portalada del monestir de Ripoll, una de les joies de l'art romànic català que data del segle XII. Aquesta restauració fixarà les restes de la policromia que queden, sobretot a la part superior de la portalada. També es retiraran les capes de resina sintètica aplicada el 1964, per frenar la degradació del monument. "En aquell moment era la millor solució, però els estudis que hem fet demostren que la resina ha ocultat alguns problemes i defectes", ha explicat la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), Maria Àngels Solé. El conseller de Cultura, Santi Vila, ha ressaltat que la intervenció, amb un pressupost de 125.000 euros, es farà amb la màxima cura per preservar i conservar tots els elements de la portalada.

La intervenció començarà al setembre i durarà quatre mesos. L'objectiu principal és netejar el total de la superfície, que forma un conjunt de 80 metres quadrats de pedra esculpida. Solé ha detallat que sobretot a partir del segle XIX, amb la desamortització de Mendizábal, va començar un període d'abandonament del monument que, amb la caiguda de l'atri, va quedar a la intempèrie patint l'embat de les inclemències meteorològiques, la pol·lució i el vandalisme.

Per restituir el conjunt, els anys 60 van fer un seguit d'actuacions de consolidació de les escultures. El 1964, l'Instituto Central de Conservación y Restauración (ICCR) va liderar la intervenció que va consistir en aplicar la capa de resina sintètica per frenar la degradació del conjunt.

Segons la directora del CRBMC, l'aplicació de resina estava molt estesa en aquella època i es va fer perquè era "la millor opció" d'acord amb les tecnologies del moment. El problema, però, és que aquesta capa de resina ha enfosquit la pedra i, a més, ha ocultat problemes com esquerdes, bombolles o descamacions. Per això, durant els darrers anys han fet un estudi profund per consensuar amb la comunitat d'experts quina és la millor fórmula per netejar i preservar la portalada.

Solé ha explicat que els sistemes de neteja es faran amb làser, química i en microprojecció. Primer, hi haurà una primera intervenció a la superfície en sec, amb pinzells suaus i aspiració dels dipòsits de pols. Després, faran una neteja làser de les restes de resina envellida. "Serà una actuació molt conservadora i no retirarem tota la resina perquè podria posar en risc l'estabilitat de la pedra", ha afegit.

Restitució de la policromia

La darrera fase servirà per netejar les restes de policromia original i eliminar les crostes negres superficials que hi ha en l'actualitat. "La major part de les restes de policromia es troben a la part superior i són barroques però hem fet un mapatge i hem vist moltes restes de policromia romànica", ha detallat Solé que exposa, com a idea de futur, poder fer una "restitució virtual" de com hauria estat la portalada avui dia si s'hagués preservat la policromia original.

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha ressaltat que la Generalitat ha invertit, des de la restauració de la democràcia, més de 2 MEUR en diferents actuacions al conjunt patrimonial. "Aquestes inversions tenen a veure amb el compromís del Govern de poder revisitar el nostre patrimoni, poder actualitzar el que hem heretat i posar-lo a disposició de la ciutadania", ha detallat Vila. El conseller també ha recordat que Ripoll és el bressol de Catalunya i que en moments de refundació del país, sempre és bo tornar als orígens per prendre referents.

El CRBMC ha dut a terme estudis previs a la intervenció que s'han centrat en aprofundir en el coneixement científic dels materials de la portada per saber, al detall, quin és el seu estat de conservació. Segons Solé, s'han usat les tecnologies més modernes i s'han fet anàlisis geològiques i fisicoquímiques, han fet aixecaments planimètrics per identificar alteracions mecàniques i han fet estudis complementaris amb fotografia analítica mitjançant la macrofotografia, la llum ultraviolada i una càmera termogràfica.

El vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, i l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, han destacat que aquesta intervenció serà un impuls més que reforça la candidatura de la portalada per formar part del Patrimoni Mundial de la UNESCO. La portalada monumental de l'església de Santa Maria de Ripoll, situada a la façana occidental, data de mitjan segle XII i va substituir la porta primitiva de temple. És una gran estructura adossada al mur, realitzada amb pedra de gres local i treballada en relleu amb escenes bíbliques i motius vegetals i geomètrics.

La intervenció costarà 125.000 euros i l'executarà l'empresa Arcovaleno S. L. sota la direcció del CRBMC. Els treballs de neteja i consolidació els financen el Patronat del Monestir de Ripoll, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura.