Una ONG ripollesa, a la recerca de somriures sirians

Syrian Smiles se'n va al Pireu a principis de mes per ajudar als nens dels camps de refugiats

Samir, Montse, Esther i Jesús, quatre integrants de l'ONG que viatjaran al Pireo
Samir, Montse, Esther i Jesús, quatre integrants de l'ONG que viatjaran al Pireo | Syrian Smiles
Jordi Remolins
28 de juny del 2016
Actualitzat el 30 de juny a les 0:32h
Els nens refugiats a diferents camps del Pireu (Grècia), seran els beneficiaris de l'acció que l'ONG ripollesa Syrian Smiles iniciarà a principis de juliol. Des de fa mesos els seus membres estan recollint diners per destinar-los a comprar productes de primera necessitat, com llet, roba, xancletes, productes sanitaris, cremes solars... Tot el que faci falta per cobrir els requeriments més bàsics dels menors sirians.

La idea inicial era anar a Idomeni, però després que es desallotgés el camp de refugiats, Syrian Smiles va plantejar-se altres ubicacions on destinar la seva ajuda. D'aquesta manera van fixar-se en el Port del Pireo. A partir de diumenge i durant deu dies Jesús Coromina, Montse Rovira, Samir Abu-Tair Rubio i Esther Cabós hi viatjaran per proporcionar-los la seva ajuda. Més tard hi aniran també altres grups de col·laboradors de l'ONG.

Per recaptar fons han organitzat diades solidaries a Ripoll i Girona, les dues poblacions on resideixen els membres de l'organització. Per Sant Jordi, el vermut Sea and Earth, una barra pel sopar dels valents de la festa major de Ripoll, una fira als jardins de Fontajau, una nedada a la piscina municipal de Ripoll, i un mercadet a Girona aquest darrer cap de setmana, han contribuït a aconseguir diners. També hi ha ajudat en Bau, un conill de peluix que ha elaborat un taller de confecció de Girona. L'animal té cinquanta centímetres d'alçada, i es pot adoptar per vint euros a través de la pàgina web de l'ONG. El peluix està basat precisament en el que portava un nen sirià al mateix Port del Pireu. A més diverses empreses han fet donacions per la causa de Syrian Smiles.

L'associació no té cap ànim de lucre. Els seus voluntaris es paguen els respectius viatges. Per ser el màxim de transparents la web i el Facebook del grup publicarà tots els diners recaptats amb les diferents iniciatives que han tingut, i el destí què han tingut.
Syrian Smiles va néixer arran del problema amb els refugiats de la guerra de Síria. L'apatia dels governs europeus els va empènyer a formar l'ONG i buscar recursos pel seu compte. L'autogestió va ser producte al desconeixement que suposava fer aportacions a altres entitats, a través de les quals no sabien realment quines quantitats arribaven als seus destinataris reals.

En pocs dies els nens sirians tindran raons per ser una mica més feliços. El seu somriure és la raó de ser des del mateix nom de l'associació. Tan de bo que n'arrenquin el nombre més gran possible.