El tabac: parlem-ne

Una dona fumant
Una dona fumant | Adrià Costa
Redacció
21 de juny del 2016
Actualitzat a les 19:03h
“Fumar perjudica la salut”: d’això ningú o gairebé ningú en dubta. Ja fa anys, i sobretot en els darrers 10 anys s’han dut a terme moltes campanyes de prevenció del tabaquisme, lleis per regular-ne el consum, per protegir els no fumadors... El què fa uns anys era impensable avui és una realitat, com per exemple  tenir bars i restaurants lliures de fum.

Tot i aquestes millores, quasi un 30% dels adults catalans encara són fumadors. Si preguntem a aquests fumadors si voldrien deixar de fumar molts ens diuen que si. Però costa trobar el moment, o potser el motiu o alguns fins i tot ho han intentat però no ho han aconseguit.

Per què deixar de fumar no és fàcil. El tabac és una droga que crea addicció però encara està acceptada socialment. Deixar de fumar no només depèn de la voluntat de fer-ho, hi ha altres factors que lliguen la persona al tabac. Com ja he dit, l’addicció que crea la nicotina o els hàbits socials als que està lligat el fumar en serien alguns.

Per aquests motius moltes vegades la persona fumadora pot necessitar l’ajuda de professionals sanitaris per aconseguir amb èxit deixar de fumar.

Un primer pas que tota persona fumadora farà abans de plantejar-se deixar de fumar és valorar-ne els pros i els contres. És per això que tot seguit  vull donar a conèixer algunes  dades per pensar, per reflexionar i qui sap si per fer plantejar a algun fumador la possibilitat de deixar el tabac:
                            
NO. Segons l’ultima enquesta de Salut a Catalunya ( ESCA, 2006 ) fumen 3 de cada 10 persones majors de 15 anys.
. Parar-nos a pensar perquè fumem i  què en sabem del tabac  pot ser el primer pas per deixar-ho .

NO. El 60 % de catalans ha provat el tabac  abans del 15 anys. Ser fumador passiu a la infància és un factor predictiu de ser adult fumador.
. Davant els nens el missatge i l’exemple ha de ser clar: no s’ha de fumar.

NO. Els fumadors tenen com a mitjana una pèrdua d’esperança de vida de 14 anys
. Entre 1-3 mesos després de deixar de fumar augmenta la capacitat respiratòria en un 30 %.

NO. El tabaquisme és una malaltia crònica
. Hi ha tractaments efectius que consisteixen en teràpia conductual i/o farmacològica

NO. La nicotina és la responsable de què el fumar sigui una addicció. Als 7 segons de fer una calada l’estímul arriba al cervell i l’efecte dura entre 20-40 minuts.
. Fumar és un plaer realment ? o només una manera d’evitar el malestar que sentim quan baixen els nivells de nicotina del nostre cos?

NO. Es considera que un fumador recaurà una mitjana de 4 vegades abans no deixi definitivament el tabac
. Cada intent de deixar el tabac no es pot considerar un fracàs sinó una fase més en el procés del canvi.

NO. La majoria de fumadors que deixen de fumar s’engreixen una mitjana de 3.2 Kg. Això és degut a que la nicotina incrementa el metabolisme de la persona i perquè hi ha una tendència a menjar més.
. En total , hi han 29 malalties directament relacionades amb el consum de tabac i que podríem resumir en malalties cardiovasculars, càncers i malalties respiratòries.

NO. Parlem de tres tipus de dependències del tabac: La física, causada per la nicotina (més important durant els primers 15 dies). La conductual- psicològica ( més important durant els primers  tres mesos ). La social , fins l’any després de deixar-ho.
. Els professionals sanitaris poden ajudar a deixar el tabac fent un seguiment en les diverses fases del procés i  valorant la necessitat de donar  tractament farmacològic .

Si ets fumador i vols fer un pas més i et planteges deixar de fumar pots demanar més informació al teu metge o infermera.

També pots trobar més informació:

http://www.tabaquisme.cat
http://gencat.cat

App gratuïtes sobre tabaquisme

http://www.exsmokers.eu/uk-en/index.html https://www.aecc.es/TeAyudamos/informaryconcienciar/Programas/Paginas/Respirapp.aspx
http://www.sedet.es/webcms/index.php?menu=84

També al perfil de Facebook: https://www.facebook.com/pages/SAcab%C3%B3/1463444220585855 i al canal de Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC3aPpRYBoRrqCCdMFH6t9fQ

Montse Vilalta
Diplomada d’Infermeria