El Festival Gollut de Ribes es fa gran

Aquest dissabte al migdia arrenca la mostra de cine compromès i fotoperiodisme, que es perllongarà fins al següent cap de setmana

Jordi Remolins
17 de juny del 2016
Actualitzat a les 9:41h
Les estatuetes dels Golluts premiaran els millors films que es vegin a Ribes
Les estatuetes dels Golluts premiaran els millors films que es vegin a Ribes | Festival Gollut
La tercera edició del Festival Gollut de Ribes de Freser iniciarà aquest dissabte la mostra de cinema compromès i fotoperiodisme, sota el paradigma d'una qualitat creixent i l'obertura de les activitats al municipi de Ripoll. La cirereta del festival serà l'homenatge a José Miguel Monzón, més conegut com el Gran Wyoming, fustigador televisiu de corruptes i poca-soltes.

L'objectiu dels Gollut és donar veu a aspectes socials que no són suficientment difosos pels mitjans de comunicació convencionals, ni a les sales de cinema. A més de projeccions que entren en concurs, també se'n fan sense voluntat competitiva. Aquesta edició hi haurà un premi fotogràfic, al millor reportatge de fotoperiodisme, i cinc d'audiovisuals, pel millor documental de denúncia social, els millors curtmetratges documental i de ficció, el premi del públic, i el premi Miquel Porter i Moix atorgat per cineclubistes.

A banda, també hi haurà un premi honorífic a Miquel Ruiz Avilés per la seva trajectòria fotogràfica. El festival l'organitza l'activista associació Amics del Cinema de la Vall de Ribes, que des de fa set anys vetlla per matenir viva la flama cinèfila a la població ribetana.

Dues primeres jornades

El reconeixement al Gran Wyoming es farà la setmana entrant, però les activitats oficials s'enceten aquest dissabte al migdia, amb la inauguració de l'exposició fotogràfica "Miquel Ruiz una altra mirada de captar el món" i la conferència posterior "Viatge al cor de la malària".

La solidaritat i les reivindicacions seguiran sent els credos d'un festival que en aquesta primera jornada també viurà la projecció del curtmetratge Moradores d'Albert Busquets que incideix en la història dels nans de Ribes que donen nom al certamen. Prèviament l'historiador Miquel Sitjar haurà introduït el tema amb la conferència "Els nans de Ribes. Història d'un misteri que encara continua" a les cinc de la tarda.

Més tard hi haurà també la projecció dels migmetratges Heil Europe! i Beirut DC: seeing the self, a més d'una taula rodona amb la corresponsal de Catalunya Ràdio, Maria Alba Gilabert, el fotoperiodista Miquel Ruiz, i el cineasta Albert Morales. El llargmetratge Kafana de Sílvia Venegas Venegas i Juan Antonio Moreno Amador, tancarà la jornada a partir de les deu de la nit, amb el problema del Sahara Occidental com a protagonista.

El matí de dilluns la sala Tomàs Raguer de Ripoll acollirà un taller d'ombres xineses per a nens. Les projeccions de la tarda altre cop a Ribes inclouran els films Termitas. El observatorio DESC contra Bárcenas de Xavier Artigas i Xapo Ortega, Camí d'un protocol de Carles Seuba i Guillem Escriche i Jambo Amani d'Unai Aranzadi.