Camprodon rebrà 385.000 euros europeus que destinarà a Cal Marquès

Esdevindrà un centre d'exposició i divulgació del patrimoni cultural del municipi

Jordi Remolins
07 de juny del 2016
Actualitzat a les 8:54h
Façana de la Casa Marquès de Camprodon.
Façana de la Casa Marquès de Camprodon. | Adrià Costa
La casa d'estil gòtic de Cal Marquès serà la beneficiària dels 385.000 euros que el programa de cooperació territorial transfronterer pel període 2014-2020 ha atorgat recentment. A finals de maig es va decidir una aportació de 2,9 milions d'euros en el projecte "País d'Art i Història Transfronterer. Les Valls Catalanes del Tec i del Ter", amb les quals el Vallespir i el Ripollès enforteixen els seus lligams.

L'ajuntament camprodoní vol adaptar Cal Marquès com a centre d'exposició i divulgació del patrimoni cultural del municipi. La rehabilitació servirà per esdevenir un centre museístic, on a més de la figura d'Isaac Albéniz també s'hi establiran altres valors culturals propis. Camprodon ha estat el municipi més beneficiat de la vall del Ter, que de forma global rebrà 891.000 euros. A més de la rehabilitació de Cal Marquès, la mancomunitat de la Vall de Camprodon també tindrà una injecció de 39.000 euros per la descoberta del patrimoni militar del territori.

El projecte transfronterer el gestiona l'Agrupació Europea de Cooperació Territorial, i està en marxa des de 2010. Inclou una població de 39.000 habitants a banda i banda de la frontera, i té com a vicepresident a l'alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué. Les subvencions es financen a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder).

Un edifici emblemàtic de Camprodon

La construcció de la Casa Marquès es remunta al segle XVII. El 1640 es van iniciar les obres, que van ampliar-se a mitjans d'aquell segle, adaptant l'estil de gòtic tardà. A finals de segle XVIII va ser bombardejat durant la Gran Guerra. Va rehabilitar-se a principis d'aquest mil·lenni, després d'haver estat en desús i en ruïna interior. A més del Museu Albéniz també acull l'oficina de turisme de Camprodon. La subvenció europea servirà per completar el procés de museïtzació, que el 2013 es valorava entre 500.000 i 600.000 euros. L'ajuntament de Camprodon haurà de buscar el finançament del 48% del cost de l'actuació.