El cas de la Fundació Guifré enverina el ple de Ripoll

La CUP va traslladar la polèmica al plenari durant el torn de precs i preguntes | Persones properes a les denunciants van demanar la dimissió de Munell i van acusar-lo de mentir | L'alcalde va reconèixer que no li havia agradat el contingut de cintes presentades com a proves però va recordar que eren il·legals

La sala Eudald Pradell va omplir-se per quart mes consecutiu
La sala Eudald Pradell va omplir-se per quart mes consecutiu | Jordi Remolins
Jordi Remolins
01 de juny del 2016
Actualitzat a la 13:00h
A banda de tenir a Santi Llagostera com càrrec electe representant al grup des de la butaca de regidor, la CUP de Ripoll s'està acostumant a acudir als plenaris per plantejar altres aspectes de l'actualitat municipal durant el torn de precs i preguntes. És la nova manera de fer política que contrasta amb els plens tradicionals.

Els d'aquest any han revertit l'habitual buidor del pati de butaques de la sala Eudald Pradell, amb una assistència de públic que sorprèn per poc habitual. L'oasi ripollès dels dos darrers mandats sembla finalment liquidat.

El ple de dimarts va servir per portar-hi la discussió de la Fundació Guifré i les acusacions de presumptes maltractaments que estan en procediment judicial. El membre de la CUP de Ripoll Aitor Carmona va introduir la discussió exigint transparència als patrons de la Fundació que alhora són regidors de l'ajuntament de Ripoll. Al plenari hi havia persones properes a les treballadores que han denunciat les conductes irregulars, i que van carregar contra l'alcalde Jordi Munell (CDC).

Un d'ells va acusar-lo diverses vegades de mentir. També va afirmar que cada vegada que el Patronat recorda a les cuidadores que han de respectar la confidencialitat, en realitat les estan amenaçant de forma encoberta. Finalment va comparar l'estratègia que l'ajuntament utilitza per tractar aquest conflicte, amb les que acostuma a fer servir el PP a Madrid. Un altre va rectificar al primer i va dir que en realitat l'estratègia s'assembla més a les del Tribunal Constitucional. Un tercer va demanar la dimissió de l'alcalde, per la gestió d'aquesta polèmica, mentre que una dona va destapar que el cas havia transcendit les parets de la residència, i que a la seva néta l'havien amenaçat a la discoteca i escopit pel carrer.

Munell va repetir els arguments que ha esgrimit des que la CUP va fer públic el cas. Va recordar que està en mans de la justícia, que existeixen acusacions amb responsabilitats penals i que un cop hi hagi una resolució judicial el Patronat emprendrà mesures de forma immediata. També va reconèixer que el contingut de les gravacions que van aportar quatre cuidadores, no li havia agradat, però va recordar que havien estat enregistrades de forma il·legal. Després de ser tractat de mentider per enèsima vegada per part d'un membre del públic, i davant dels murmuris de desaprovació del mateix equip de govern, va demanar que no se li faltés el respecte.

Al ple hi van assistir també parents dels usuaris de la residència, que van mostrar la seva preocupació per les notícies que han aparegut en els darrers mesos. "No podem dormir a les nits" va apuntar una dona que afirmava tenir-hi a tres familiars.

Continuarà...