Cinquanta anys de Festa de la Llana a Ripoll amb Puigdemont com a padrí

Va néixer el 1967 per promoure l’ofici dels pastors i les feines que generaven | La nova junta presidida per Mireia Llagostera s’estrenarà amb l’edició del mig segle

Casament a Pagès de Ripoll
Casament a Pagès de Ripoll | José María Gutiérrez
Jordi Remolins
21 de maig del 2016
Actualitzat a les 17:45h
Santiago Ros i Oller va ser el primer president de la Comissió de Turisme de Ripoll, el 1966. La idea de l’ajuntament era crear una entitat autònoma que es cuidés de la gestió turística. Va ser legalitzada i registrada el febrer de 1967 per la Dirección General de Promoción del Turismo que en aquella època estava en plena efervescència, després que el règim terminal de Franco descobrís els avantatges del turisme.

La primera junta del CIT (Centre d’Iniciatives i Turisme) Comptava amb noms com el de l’historiador Gonçal Cutrina, Josep Maria Mercadal, Joan Mochales, Joan Ventura, Joan Portell, Miquel Costa, Joaquim Creixans, Jordi Maideu, Jaume Surroca i Joan Vilaplana. Durant sis anys van organitzar les primeres edicions de la Festa de la Llana, l’activitat que ha marcat l’esdevenir de l’entitat, i de la qual aquest diumenge se’n celebrarà el cinquantenari. La festa pretén promoure el coneixement de l’ofici dels pastors i les feines que es generaven al seu entorn.
 

Festa Nacional de la Llana. Foto: Arnau Urgell


El 1971 també s’hi va afegir el Casament a Pagès, recreant unes noces del segle XVIII a la comarca del Ripollès. Des d’aleshores fins a l’actualitat la Festa de la Llana l’han organitzat diferents juntes del CIT. Enric Baldrich (1973-1984), Josep Viñas (1984-1989), Josep Grifell (1989-1998), Antoni Monmany (1998-2002), Nancy Rovira (2002-2003), una junta gestora de cinc anys, Meritxell Moreno (2009-2013), Marc Santanach (2013-2015) i Mireia Llagostera (a partir de 2015) hi han estat al capdavant. Precisament la nova junta s’estrena amb aquest cinquantenari, després que el novembre l’ajuntament anunciés que l’anterior havia plegat.

El matí de diumenge estarà farcit d’activitats dirigides sobretot als visitants que arriben de fora del municipi per veure l’evolució de la festa. Un esmorzar de pastor, la despertada dels trabucaires i la sortida del ramat d’ovelles des de la carretera de Sant Joan, encetaran una jornada on els plats principals són l’exhibició tradicional de tosa amb tisora, matalasser i filadores, el concurs d’esquilar ovelles i el tradicional casament a pagès, amb convit dels nuvis als assistents, repartint coca, llangonissa i vi. Aquest any els nuvis seran Sergi Martínez i Mireia Bayés. Els padrins d'aquesta edició seran els grans atractius del matí. El president de la Generalitat Carles Puigdemont, i la cantant Núria Feliu faran costat als nuvis.
 

Galeries de fotografies dels altres anys