Ripoll enceta la Festa Major de Sant Eudald més llarga

El consistori infantil serà el responsable del pregó d’aquesta edició | Una nova comissió de festes s’estrena amb set dies de jornades festives

Correfoc de Sant Eudald
Correfoc de Sant Eudald | Rastres Fotografia
Jordi Remolins
10 de maig del 2016
Actualitzat a les 11:08h
Hi ha detalls que inequívocament indiquen que ha arribat Sant Eudald i que Ripoll està de festa major. Les atraccions al barri de la carretera de Barcelona, cada vegada més escairades cap a la zona esportiva; les nits d’insomni pels veïns del centre de la vila amb els escenaris dels concerts situats a pocs metres dels capçals dels seus llits; i la pluja, sobretot la pluja que durant la jornada de dilluns ja ha advertit que tampoc pensa perdre’s l’edició de 2016.

Aquesta serà la primera festa major que organitza la renovada comissió de festes municipal, que en el programa que s’ha repartit per les bústies ripolleses prometen un guardiolià “ho farem bé”. En el seu primer examen aposten per la continuïtat, la gratuïtat i sobretot la longevitat. Durant set dies Ripoll espremerà una festa que s’aprofita de la segona pasqua, aquest any no laborable al Ripollès.

Avui mateix el pregó serà l’acte inicial que com en cada edició estarà protagonitzada sobretot per concerts i les actuacions musicals. Els pregoners seran els membres del consistori infantil de l’ajuntament, que sumen ja el seu quart mandat, amb alumnes de sisè de primària de les diferents escoles de la vila. Anna Graboleda de l’escola Salesiana n’és l’alcaldessa, amb un pressupost de 5000 euros que en el decurs de la campanya reparteixen en les propostes que consideren més importants. Marta Casals, Oriol López, Arnau Espert, Clara Roig, Ian Gimeno, Izan Macías, Laura Tellado, Aleix Garrida i Yassine Chahbar completen la versió jove del consistori ripollès.


Màgia, foc i discjòqueis

El programa d’activitats té bastant de tot però hi sobresurt la música. Aquest dimarts mateix se celebra la dotzena trobada de música tradicional del Ripollès amb alumnes de cinquè de primària de les escoles de la comarca, guiats pel grup dels Randallaires. A la nit els De Pardo’s Cat’s, Albercocks i Llupions I+D posaran ritme a la plaça de la Lira. El mateix indret serà l’escenari del concert “fins que surti el sol” amb l’Orquestra Girasol de dimecres, dia de Sant Eudald.

L’ofici religiós que presidirà el pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler, posarà capteniment a l’esverament de la resta d’activitats. La Principal de la Bisbal tindrà la responsabilitat d’interpretar les sardanes i de fer els dos concerts que acollirà el pavelló a la tarda i al vespre d’aquesta jornada central de la festa.

David el Mag i un taller de globoflèxia animaran familiarment el dijous fins que el concert de mitjanit amb Wombo’s i The Juke Box tanquin la segona jornada de festa oficial de dijous. Una de les nits més animades sol ser però la de divendres, quan la resta de pobles de la comarca també estan en vigília de semifestiu. Crossing, 9 Son, Xuminako i The M&M’s a la Lira i diferents dj’s a la plaça de la Llibertat posaran so a la vetllada.

Encara que dissabte quedi ja lluny de la festivitat de Sant Eudald, serà el dia més actiu. La caminada en commemoració de dues dècades de la Rosa dels Vents que hi ha sobre el Calvari, gimcana automobilista amb proves de perícia i habilitat, trobada gegantera, ballada sardanista, baixada d’andròmines, correfoc nocturn i concerts amb la Big Band The Cool Ensemble a la tarda, Animal, Itaca Band i diferents dj’s a la nit, seran els punts d’interès de la jornada.
 

Baixada d'andròmines de Sant Eudald. Foto: Rastres (Gerard Garcia i Raül Duque)


La solidaritat també tindrà presència a la festa major. L’organització Sirian Smiles serà la beneficiària del vermut solidari de diumenge, dia on també hi haurà la segona edició de la cursa d’obstacles, l’espectacle de Cirquet Confetti, la Dansa dels Clavells, el Sopar dels Valents, la representació de l’obra Toc-toc amb el grup de teatre camprodoní Teatrus Rotundus, i el concert de nit amb S’Fumatto, Virus i Mon Dj. Finalment dilluns es tancaran els actes oficials amb la tornaboda a la Font d’en Jordana, havaneres amb el grup Les Anxovet.
 

Galeria de fotografies de la Festa Major de Ripoll d'altres anys