El Santuari Gaia de Camprodon acollirà sis vaques maltractades a Galícia

Serà el santuari de l'Estat que rebrà més vaques de les quinze que Seprona va rescatar | Més de 114.000 signatures no van poder aturar el sacrifici de 24 vaques i vedells d'una altra explotació gallega

Una de les vaques maltractades a Galícia
Una de les vaques maltractades a Galícia | Seprona
Jordi Remolins
27 d'abril del 2016
Actualitzat a les 17:25h
Abanqueiro és una de les diverses parròquies que conformen el municipi corunyès de Boiro. Està situat a la costa atlàntica i hi abunden les platges. La pràctica del rem, els paisatges naturals i els atractius turístics la converteixen en una població gairebé idíl·lica. Però no tot és paradisíac en aquest emplaçament.

Quinze vaques d’una granja d’Abanqueiro han estat protagonistes d’un cas de maltractament animal que afortunadament es va acabar la setmana passada.

El col·lectiu animalista Vox Ánima va advertir a la branca Seprona de la Guàrdia Civil de la presència de vaques en estat d’abandonament, segons explica La Voz de Galícia. Un veí havia denunciat fa un mes que una vaca estava lligada sense aliment ni aigua, lligada a terra per les banyes amb una soga. Altres animals van ser trobats en les mateixes condicions, repartits en dos prats i diverses quadres. Les sogues van provocar ferides profundes al cap del bestiar, estaven  desnodrides, passaven dies sencers a la intempèrie, i dins de les quadres hi havia fins a mig metre de purins que les impedia estirar-se per descansar.

El Santuari Gaia està esperant ara que el jutjat número 2 de Ribeira decideixi el trasllat de les vaques a diferents associacions animalistes. El de Camprodon serà el que en rebrà un major nombre, amb sis exemplars. La resta es quedaran al Wings of Heart, Vacaloura i Mino Valley Sanctuary.  

Aquestes no són les úniques vaques que esperen els dos fundadors del Santuari Gaia, Coque Fernández i Ismael López. Els n’arribaran dues més d’un granger que va morir també a Galícia, i un toro d’una explotació de Friol on van morir quaranta vaques més. Els animals arribaran a mida que s'obtinguin els permisos i que estiguin en condicions per viatjar.

114.000 signatures a l’escorxador

Malgrat haver aconseguit més de 114.000 adhesions a través de Change.org, el Santuari Gaia no va poder evitar que les 24 vaques i vedells que s’havien salvat d’una altra granja gallega de Chantada (Lugo), un tema del qual NacióRipollès ja se'n va fer ressò. Un cop salvades per Seprona les van enviar a l’escorxador i ja han estat sacrificades. Les havien trobat en un estat de desnutrició.

Ismael López explica que “sovint les administracions no volen complicar-se i els resulta molt més fàcil matar els animals que enviar-los als santuaris”.