TERRATRÈMOL

L'excantant santjoaní d'Empalmaos viu des de Quito el terratrèmol de l'Equador

Miquel Àngel Cruz està establert des de fa tres anys al país sud-americà on ha format una família | En el moment del sisme estava a casa d’uns amics a Pifo, al nord-est de Quito

per Jordi Remolins, 20 d'abril de 2016 a les 18:41 |
Un home recull un matalàs de la runa | EFE
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 d'abril de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El santjoaní Miquel Àngel Cruz va viure en la seva pròpia pell el terratrèmol que va afectar Equador dissabte passat. Qui va ser cantant i guitarrista del grup de rumba Empalmaos està establert en aquell país sud-americà des de fa tres anys, amb la seva família. A les 7  del vespre d’aquell dia estava a casa d’uns amics, a Pifo, una parròquia al nord-est del districte metropolità de la capital equatoriana, Quito, on està vivint.

Allà van notar una sacsejada forta “que no era normal” va explicar Cruz en una entrevista a Joan Garcia de La Veu de Sant Joan. Els equatorians estan acostumats als moviments sísmics, però la força d’aquest els va empènyer a “sortir de la casa”. A més van quedar-se sense llum, generant moments de nervis, angoixa i pànic. Bruno, el fill petit de Miquel Àngel Cruz, va començar a plorar, mentre l’asfalt seguia tremolant. El terratrèmol va durar entre dos i tres minuts, tot i trobar-se a uns tres-cents quilòmetres del seu epicentre, que va produir-se a Pedernales, a la província de Manabí. La magnitud va ser de 7’8 graus.


 

Bruno, el fill de Miquel Àngel Cruz, en braços de l'avi matern en un magatzem de recollida de material pel terratrèmol. Foto: Miquel Àngel Cruz

Durant més d’una hora Cruz i la seva dona van estar marejats. Les famílies sortien de les cases i s’interessaven per la salut dels veïns, oferint-se a demanar ajuda mèdica. En viure a la zona del país coneguda com el Valle, els tremolors no van resultar tan forts com a la costa. En tot cas, a pocs quilòmetres va haver-hi bastants més problemes. Al sud de Quito mateix algunes construccions van cedir perquè no tenien bons fonaments i estaven elaborades amb materials precaris. Les carreteres van quedar col·lapsades i l’exèrcit va haver de col·laborar en pal·liar les destrosses del moviment.

Miquel Àngel Cruz especifica que, en la situació econòmica que té actualment la seva família, no poden ajudar tant com voldrien, i lamenta que el terratrèmol s’hagi produït en plena crisi econòmica. El país es troba actualment en estat d’excepció.


Durant diversos anys Cruz va ser veu i guitarra dels Empalmaos, un grup de rumba creat el 2008 a les comarques gironines. S’autodenominaven com a banda de Pirining Rumba i  barrejava ritmes flamencs, catalans i llatins. D’ençà de la seva marxa a l’Equador, ha treballat al British School Quito, al conservatori George Gershwin i com a professor de guitarra flamenca.

Tres dies després del terratrèmol les dades sumaven gairebé mig miler de víctimes mortals en el terratrèmol de l’Equador, segons la Fiscalia del país. A més hi ha 107 desapareguts, 4.605 ferits i 805 edificis destruïts.

 

Tasques de recollida de material a Quito. Foto: Miquel Àngel Cruz

 

Participació