Denuncien una granja de Sant Pau per abocar els purins directament al Ter

La bassa de l'explotació tenia la capa d'impermeabilització trencada i els purins també es filtraven directament al subsòl

Abocament d'una granja de Sant Pau de Segúries
Abocament d'una granja de Sant Pau de Segúries | Guàrdia Civil
Redacció
19 d'abril del 2016
Actualitzat a la 13:26h
La Guàrdia Civil ha denunciat els propietaris d'una granja de Sant Pau de Segúries per abocar purins directament al Ter. Les dejeccions dels animals anaven a parar al riu a través d'una canonada situada a la llera del curs fluvial. Però no només això. La bassa de l'explotació on s'acumulaven els purins tenia la capa d'impermeabilització trencada i, en conseqüència, les dejeccions dels porcs es filtraven directament al subsòl. Tot i que els propietaris van explicar als agents del Seprona que feia poc que havien comprat la granja, i que desconeixien l'existència del problema, això no treu que cometessin una infracció flagrant. Per això, la Guàrdia Civil els ha denunciat davant l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), l'Agència Catalana de Residus (ACR) i els serveis territorials de Ramaderia.

La inspecció sobre terreny que va permetre detectar els abocaments es va dur a terme aquest passat 13 d'abril. La Guàrdia Civil de Puigcerdà havia rebut l'avís que una granja de porcs de Sant Pau de Segúries vessava directament els purins al riu Ter. Per això, aquell matí, els agents del Seprona (Servei de Protecció de la Natura) i efectius de la comissaria van anar fins al lloc per comprovar-ho.

Mentre inspeccionaven els marges del riu, a tocar de la zona industrial del poble, els agents van descobrir una canonada que provenia de la granja. Tenia uns 40 centímetres de diàmetre i uns 25 metres de llargada, i estava connectada directament amb la bassa on s'acumulaven les dejeccions dels porcs.

Però no només això. Els agents també van veure com la bassa estava en molt mal estat, perquè la capa d'impermeabilització estava trencada. Per tant, els propietaris de la granja no només abocaven els purins al riu, sinó que, des de la bassa mateix, les dejeccions dels porcs també es filtraven directament al subsòl.

Quan la Guàrdia Civil va parlar amb els propietaris de la granja, els amos van intentar espolsar-se el problema dient que feia poc que havien comprat l'explotació. De fet, van assegurar desconèixer l'existència dels abocaments. Sigui com sigui, però, com que estaven cometent una infracció flagrant, els agents els han denunciat davant l'ACA, l'ARC i els serveis territorials de Ramaderia de Girona per una infracció a la normativa de sanitat animal, aigües i residus.

Els amos de la granja s'han compromès a reparar la bassa, acabar amb els vessaments al riu i, un cop acabada l'obra, fer-ho saber a la Guàrdia Civil adjuntant el certificat corresponent.