L'Hospital de Campdevànol aprima encara més les especialitats del CAP de Ripoll

Otorinolarigologia i oftalmologia s'han deixat d'oferir al consultori ripollès | ERC lamenta que un cop superat el pitjor de la crisi se segueixin retallant serveis a Ripoll

Jordi Remolins
08 d'abril del 2016
Actualitzat a les 16:10h
El CAP de Ripoll
El CAP de Ripoll | Jordi Remolins
Els ripollesos que han de visitar-se amb l’otorinolaringòleg o l’oftalmòleg ja han de desplaçar-se a Campdevànol, perquè el Centre d’Assistència Primària de Ripoll n’ha perdut els especialistes. Es tracta d’un aprimament de serveis i equipament que s’ha concretat respectivament durant els mesos de febrer i març, i que perpetua un degoteig que abans s’havia endut també traumatologia.

Durant els darrers anys els serveis que depenen de l’Hospital de Campdevànol s’han suprimit de l’ambulatori de Ripoll. A inicis de dècada s’havien perdut els de cirurgia, digestologia, cardiologia, urologia i dermatologia. Tot plegat afecta els pacients de Ripoll, el municipi més poblat de la comarca, que han de desplaçar-se a Campdevànol, sigui amb transport públic o privat, amb la despesa que suposa.

Quan el 2011 es va anunciar el tancament de diverses especialitats a Ripoll es va afirmar que no estava previst que afectés també oftalmologia, otorinolaringologia ni ginecologia. De fet, aquesta última és l’única especialitat depenent de l’Hospital de Campdevànol que es manté a l’ambulatori de Ripoll, perquè està lligada al programa d’Atenció a la Dona. També es conserva el de psiquiatria, que és competència de la Xarxa de Salut Mental, i l’odontologia, que és pròpia dels centres d’atenció primària.

En paraules del director del CAP de Ripoll, Jacint Caula, es tracta d’una decisió que s’ha pres d’acord amb els polítics. Explica que els especialistes “estan contractats per l’Hospital de Campdevànol”  i que aquest centre busca una eficiència en la consulta externa que “millora si es realitza en entorn hospitalari”. Es tracta d’una forma estratègica per gestionar millor la coordinació mèdica, ja que els metges que tenien consulta a l’ambulatori s’hi passaven només algunes hores a la setmana. Evitant-ne el desplaçament, es creu que aprofitaran millor la jornada laboral. Els pacients que més ho trobaran a faltar són els de Ripoll perquè “els de la resta de la comarca no ho notaran tant”, conclou Caula.

L’alcalde de Ripoll Jordi Munell (CDC) explica que li sap greu aquesta situació, però que comprèn els arguments “economicista i d’optimització de recursos” que suposa. L’ambulatori havia d’incorporar material tecnològic car per otorinolaringologia, que segons Munell va facilitar la centralització del servei únicament a l’Hospital. A més afirma que “tenim un magnífic hospital” i que a més disposem de línies de bus urbà, serveis regulars i ferrocarril que no suposen “cap problema pels usuaris”. Finalment Munell afirma que “si Ripoll disposés d’un hospital comarcal, ningú es queixaria”, però que segons on estigués ubicat -“com ara a Rocafiguera”- suposaria haver-se de desplaçar amb vehicle, tal com passa ara havent d’anar a Campdevànol.

Per la seva banda, la cap de l’oposició, Teresa Jordà (ERC), lamenta que el 2016 se segueixin retallant els serveis dels vilatans de Ripoll, en lloc de retornar-los els perduts durant l’etapa més crua de la crisi econòmica. En aquest sentit creu que tenir Jordi Munell com a diputat al Parlament de Catalunya “no està ajudant gaire”, i que de fet el govern català no hauria de permetre aquestes actuacions “just quan estem a punt d’iniciar el procés constituent”. En el proper ple municipal el grup d’Esquerra demanarà explicacions per la pèrdua d’especialitats al CAP.