FAUNA

El Ripollès, principal «llar» del llop

El 2015 es va detectar l'espècie sis vegades a la comarca, per tres a la Cerdanya | Des del 2000 es té constància de la presència del llop a Catalunya

per Redacció, 7 d'abril de 2016 a les 14:36 |
El llop, fotografiat al Ripollès | Departament de Territori i Sostenibilitat
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'abril de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Ripollès continua sent la principal "llar" del llop a Catalunya i l'any passat se'l va detectar sis vegades. Tècnics de la Generalitat han confirmat un any més la presència d’algun exemplar de Canis lupus al país. Els paranys fotogràfics que ha col·locat darrerament l’equip de seguiment han començat a donar els primers resultats i han permès obtenir imatges d’aquesta espècie protegida.
 

Durant el 2015 es van fer nou observacions de llop que els tècnics han considerat fiables, sis al Ripollès i tres a la Cerdanya. Les mostres genètiques no han pogut determinar si es tracta del mateix individu detectat el 2012, 2013 i 2014 que, de manera itinerant, entra a Catalunya des de l'estat francès.
 

El llop, fotografiat al Ripollès Foto: Departament de Territori i Sostenibilitat


Presència històrica a sis comarques
 

Des de l’any 2000 es té constància de la presència de llop en territori català cada any. Les dades segures provenen sempre de les comarques de la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. A més, caldria afegir-hi el Moianès, on es va detectar l’any 2010.
 
Les últimes evidències continuen centrant-se sobretot en el Ripollès i la zona termenejant de la Cerdanya. Al Ripollès, les dades comencen a partir del 2004 i es fan més notòries a partir del 2012. Els indicis obtinguts recentment tornen a ser pocs, sobretot des del 2011, any en què ja no es detecta una presència estable del llop al Cadí.
 
Activades pel moviment
 
Com a novetat en el seguiment del llop, durant el 2015 s’han instal·lat vuit càmeres fotogràfiques per intentar detectar-ne la presència. Aquests aparells són iguals als que utilitza el grup de seguiment de l’ós i es disparen de manera automàtica amb el moviment d’algun animal. S´han instal·lat de manera estratègica en punts que es consideren possibles llocs de pas del cànid.
 
Aquest primer trimestre de l’any les vuit càmeres situades a la comarca del Ripollès han captat sis moments de pas de llops, sense que es pugui determinar que es tracti del mateix exemplar o de diversos. Les més recents són del 4 de març passat. Aquestes fotografies, sumades a les del 2015 mostren com, de manera esporàdica, l’animal és encara present a Catalunya.
 
Durant el 2015 i aquest 2016 no s’ha comprovat cap presumpte dany de llop al bestiar. De fet, el darrer dany comprovat al bestiar domèstic es va produir fa sis anys al Moianès. La Generalitat té activat un programa d’ajut i suport al ramader similar al que s’aplica en el cas de l’ós bru.
 
L’any passat es van realitzar 37 itineraris per la neu per detectar rastres i aquest 2016 ja se n’han realitzat 25. L’esforç de prospecció més gran s’està fent al Ripollès i a la Cerdanya, la zona on es tenen més indicis de presència.
 
L’origen francoitalià
 
Tots els llops detectats a Catalunya tenen un origen francoitalià. No s’ha localitzat cap animal que provingui de les poblacions ibèriques. En aquests anys se n’han identificat 14 de diferents, amb un màxim de cinc individus coexistint l’any 2008. N’hi ha que només s’han detectat un any i d’altres que s’han anat localitzant en anys successius, alternant-se amb períodes d’absència.
 
Per aquest motiu no es pot concloure que hi hagi una població establerta, sinó més aviat individus dispersos. Tampoc es té constància de cap reproducció.

 

També hauries de llegir
Fa 402 setmanes

El llop, fotografiat a Queralbs

Arxivat a:
Societat, Cerdanya, fauna, llop
Participació