Ripoll demana als veïns que no alimentin els coloms per evitar-ne la proliferació

Si les aus s’acostumen al menjar que els donen, eviten el blat de moro anticonceptiu | El consistori es planteja noves batudes amb xarxes si n'augmenta la població

Una de les menjadores de blat de moro darrere el supermercat Caprabo
Una de les menjadores de blat de moro darrere el supermercat Caprabo | Santuari Gaia
Jordi Remolins
05 d'abril del 2016
Actualitzat el 06 d'abril a les 12:31h
L’aplicació d’un sistema d’esterilització de coloms a Ripoll l’agost passat no garanteix que no s’utilitzin de nou les xarxes per fer-ne batudes. La regidora de Barris, Neteja Viària i Medi Ambient de l’Ajuntament, Fina Guix, va demanar en el darrer plenari que els vilatans deixin de donar menjar normal als coloms, per evitar que s’acostumin a unes rutines d’alimentació que els estalvia el consum del pinso anticonceptiu.

El mes d’agost de l’any passat, l’Ajuntament va instal·lar dues menjadores al municipi, una darrere del supermercat Caprabo, i l’altra al costat de l’ambulatori. Un cop al dia aquestes menjadores s’obren i permeten el consum de blat de moro recobert de nicarbazina, un anticonceptiu que impedeix la reproducció indiscriminada dels coloms. En cas que el sistema no resulti efectiu es retornarà a les batudes amb xarxes, un sistema que durant anys s’ha utilitzat a Ripoll, tot i el rebuig social que va suscitar.

El Santuari Gaia va iniciar una campanya per evitar que se seguís utilitzant aquest sistema. Ho va fer a través del web change.org, i va assolir més de 8.000 adhesions. La pressió va aconseguir que l’equip de govern convergent se sumés a la implantació del blat de moro anticonceptiu. Segons el santuari animalista instal·lat a Salarsa (Camprodon) aquest sistema redueix a un 80% la població de coloms en poblacions que l’han utilitzat, com Cardona o Molins de Rei. A més es tracta d’un control de natalitat indolor i sense mort.

Segons Guix, els coloms segueixen suposant un problema perquè els seus excrements poden provocar malalties perjudicials en els humans. La regidora socialista Anna-Belén Avilés va preguntar en el ple per l’aplicació del sistema anticonceptiu, afirmant que se n’havia reduït substancialment la presència a la vila.