Felip VI pren el relleu de Joan Carles I com a persona «non grata» a Ripoll

CDC va donar llibertat de vot als seus regidors, majoritàriament favorables a la moció | Tres representats convergents i l'única edil socialista s'abstenen

Jordi Remolins
30 de març del 2016
Actualitzat a les 14:55h
El rei Felip VI, aquest dimarts al Ferrol
El rei Felip VI, aquest dimarts al Ferrol | EFE
Dotze vots a favor i quatre abstencions. Poc suport el que va rebre el monarca espanyol Felip VI en la votació del ple municipal de març. El rei Borbó va patir l’escarni que el seu pare Joan Carles I ja havia rebut el maig de 2012. Aleshores la proposta d’Esquerra va tenir el suport de tres regidors convergents: Xavier Cima, Josep Maria Creixans i Marc Grifell. En aquesta ocasió han estat el doble els que s’han sumat al vot favorable de la moció presentada de nou per ERC, i que també ha estat secundat per la CUP. Només tres regidors de l’equip de govern, a més de la representant socialista Anna-Belén Avilés, van abstenir-se en la votació. En aquesta ocasió Cima –que recentment ha deixat de ser president comarcal de CDC- no era present al ple.

Precisament l’única regidora del PSC va justificar el seu vot pel fet de no ser "competència municipal”. La republicana Teresa Jordà va respondre-li que és conscient que es tracta d’una votació que no solucionarà la vida a cap ripollès, però que en el moment històric que estem vivint “toca fer-ho”. També va indicar que Felip VI “no ha esmenat les polítiques del seu pare” a banda de reblar que “va camí de fer-ho pitjor”. Qui va ser més contundent fou el regidor de la CUP, Santi Llagostera, en afirmar que “ni la monarquia ni cap altra institució espanyola no ens representa”.

L’alcalde Jordi Munell va recordar que malgrat haver enviat la consideració de “persona non grata” a la casa reial el 2012, mai ningú de la monarquia s’ha dirigit al consistori per fer cap comentari o retret. En canvi sí que l’ajuntament ha estat reprès per part de l'estat en diferents ocasions pel seu suport al procés independentista.
 
Tot just fa una setmana i mitja, Sant Joan de les Abadesses va evitar prendre la mateixa decisió. El grup d'Esquerra en aquell municipi no va trobar la complicitat de l'equip de govern dels exsocialistes del Moviment d'Esquerres (MES).