El Congrés espanyol insta el govern de Rajoy a prohibir el fracking

A instància d'ERC els grups han aprovat reclamar a l'executiu espanyol “suspendre cautelarment les prospeccions”

Redacció
29 de març del 2016
Actualitzat el 01 d'abril a les 7:32h
Tots els grups parlamentaris excepte el PP han aprovat aquest dimarts una iniciativa que reclama al govern espanyol en funcions que prohibeixi les tècniques de fracturació hidràulica, coneguda com a fracking, a l’estat espanyol.

La iniciativa, que ha estat proposada per ERC i que ha rebut 22 vots a favor, 16 en contra i 5 abstencions, contempla “suspendre cautelarment les prospeccions amb fractura hidràulica inclosa qualsevol projecte o permís d’investigació”. La diputada republicana del Ripollès Teresa Jordà ja se n'ha fet ressò al seu Twitter i ha reclamat un canvi de model energètic.

El text aprovat “estableix una moratòria durant aquesta legislatura, que inclogui tots els permisos o peticions d’autorització per realitzar investigacions, prospeccions o explotacions que estiguin actualment en tràmit i totes aquelles que, encara que hagin estat concedides, no hagin iniciat els treballs de fracturació hidràulica”.

El fracking o fracturació hidràulica és una tècnica desenvolupada als EUA i al Canadà per extreure hidrocarburs de baixa rendibilitat. Consisteix en un sistema de pous de perforació vertical fins a 5.000 metres de profunditat des d'on es realitzen una sèrie de detonacions explosives que provoquen petites fractures a la roca per les quals s'injecten, per etapes, milers de tones d'aigua a molta alta pressió, barrejada amb sorra i fins a 600 additius químics, alguns altament tòxics.

Cal recordar que el Govern va retirar el 2013 el permís concedit per explorar l'existència d'hidrocarburs al Ripollès, un projecte que hagués pogut obrir la porta al fracking. La concessió inicial va generar un important moviment de protesta, especialment concentrat a Riudaura (la Garrotxa) però també al Ripollès i Osona.