La passió fotogràfica de Valentí Planesas per Camprodon

OM Editorial edita una monografia sobre un dels fotògrafs camprodonins més destacats de la seva història | Les nevades, els paisatges i els esdeveniments socials de la vall van ser alguns dels temes protagonistes de les seves imatges que, entre altres, es van publicar en diverses portades de "La Vanguàrdia"

Valentí Planesas
Valentí Planesas | Fons de Domènec Planesas Pérez i Pilar Ruart Ribas
Jordi Remolins
27 de març del 2016
Actualitzat el 28 de març a les 18:03h
“Al Valentí l’ha volgut acompanyar la neu”, deien alguns camprodonins el dia del seu enterrament. El 27 d’octubre de 1966 havia mort, i quan va celebrar-se’n el funeral una espessa nevada va caure sobre el municipi. L’afirmació no era gratuïta perquè la neu va ser un dels motius més fotografiats per Valentí Planesas i Boyer, nascut a inicis de 1903, i un dels més destacats fotògrafs que mai ha tingut Camprodon.

Si bé la seva professió va ser regentar la sabateria que va heretar dels seus pares, sempre va ser una persona inquieta. La literatura fou des de ben jove una de les seves grans aficions, plasmada en l’escriptura de poemes i d’una obra de teatre. La música també va atraure’l des d’adolescent, arribant a dirigir corals com l’Orfeó de Camprodon, el cor del Casino o el cor Parroquial. Va formar part de la Cobla Camprodon fins que la salut el va empènyer a deixar-ho.

Però si hi va haver una afició a la qual es va dedicar amb més èmfasi, aquesta va ser la fotografia. La Vanguardia va publicar-li diferents fotos de Camprodon en portada, quan aquesta es dedicava íntegrament a una imatge. Les nevades, els paisatges de diferents indrets dels pobles de la vall i també els esdeveniments socials, van ser plasmats per la seva càmera.

Entre les diverses imatges que recull Valentí Planesas. Passió per Camprodon n’hi figura una de l’1 de maig de 1961 on es veu d’esquena al príncep Joan Carles de Borbó a la casa de la família Torent, al passeig de la Font Nova. Testimoni de les dècades dels anys vint fins als seixanta, el llibre és una retrospectiva fotogràfica de part de la història del segle XX camprodoní, on no hi manquen les riuades, els retrats, les desfilades falangistes, un amistós on Ladislao Kubala va vestir la samarreta de la UE Camprodon, els casaments, batejos i comunions –úniques fotos per les quals cobrava- i també les nevades que tant li agradaven.

La sala d’actes de l’ajuntament de Camprodon acull aquest diumenge a les set del vespre la presentació del llibre. L’historiador i autor dels textos de l’obra Agustí Dalmau, l’alcalde i responsable de prologar-lo Xavier Sala, l’editor Oriol Molas i el nét del fotògraf Valentí Planesas Ruart, participaran en l’acte. Valentí Planesas. Passió per Camprodon forma part de la col·lecció Fotògrafs de Poble d’OM Editorial, que anteriorment ha dedicat, per exemple, una monografia al ripollès Miquel Tubau.