​La Cerdanya i el Ripollès no volen deixar escapar el tren

Els consells comarcals acorden crear, amb FGC i l'Associació Transpirinenca, un producte turístic que tindrà el tren com a denominador comú

Joan Vilalta, Enric Moliné, Joan Manso i Enric Ticó
Joan Vilalta, Enric Moliné, Joan Manso i Enric Ticó | Consell Comarcal de la Cerdanya
Redacció
26 de març del 2016
Actualitzat a les 19:30h
Ha estat aquesta setmana que s'ha rubricat, a Puigcerdà, a la seu del Consell Comarcal de la Cerdanya, un acord entre institucions transpirinenques i transfrontereres per crear un producte turístic que tindrà el tren com a denominador comú. Les administracions i les entitats que participen en aquest projecte estan en la mateixa línia i han pres l'acord de posar-se a treballar en el disseny del producte i preparar un dossier que volen presentar a la propera convocatòria del Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorrra (POCTEFA), que possiblement sigui el mes de setembre d'aquest any.

El projecte parteix d'unes instal·lacions i d'uns serveis existents: el Tren Groc, la Renfe i el cremallera de la Vall de Núria. "Estem en la fase inicial. Creiem que tenim el potencial suficient per crear aquest producte en benefici del territori", ha explicat el president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner. 

"Entre altres idees o iniciatives podríem dissenyar un bitllet comú, per exemple, que permeti l'ús d'aquestes línies amb determinats avantatges. O estructurar diferents rutes al voltant del tren, amb paquets culturals o gastronòmics o tot a l'hora. Això, en tot cas, formarà part d'aquest dossier que ara començarem a treballar", ha dit Moliner.

El dossier que s'ha de presentar a la convocatòria POCTEFA detallarà les tasques a realitzar, el pressupost corresponent i definirà els compromisos dels diferents participants en el conveni. L'acord també contempla la creació d'una comissió de seguiment del conveni que estarà formada per representants de cadascuna de les parts.

El projecte se centrarà en els recorreguts del cremallera de la Vall de Núria, el tram de Ribes-Puigcerdà i la Tor de Querol (Renfe) i l'itinerari de la Tor de Querol a Vilafranca de Conflent (Tren Groc).  

La signatura d'aquest acord el van protagonitzar Enric Ticó, president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC); Ramon Moliner, president del Consell Comarcal de la Cerdanya; Joan Manso, president del Consell Comarcal del Ripollès i Joan Vilalta, president de l'Associació Transpirinenca/Transpyrénéenne.
 

Els representants de les quatre administracions i entitats, aquesta setmana al Consell Comarcal de la Cerdanya. Foto: Consell Comarcal de la Cerdanya


Els consells comarcals de la Cerdanya i del Ripollès tenen un gran interès pel desenvolupament de les activitats turístiques sostenibles al seu territori; Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya gestiona tant instal·lacions d'ús turístic a ambdues comarques com són les estacions de La Molina i de Vall de Núria, així com la del tren cremallera de Núria; i l'Associació Transpy treballa, entre altres objectius, treballa per la promoció turística de la línia ferroviària Barcelona-Ripoll-Puigcerdà-La Tor de Carol-Tolosa-París.