Laia Sanz torna al trial per participar als 3 Dies de Santigosa

La pilot ha estat 13 vegades campiona del món de la disciplina | Encara no se n'han marcat totes les zones per manca de permisos de Medi Ambient

Laia Sanz, al Ral·li Dakar 2016
Laia Sanz, al Ral·li Dakar 2016 | KH-T
Jordi Remolins
22 de març del 2016
Actualitzat a les 14:01h
Els Tres Dies de Trial de Santigosa comptaran en l’edició que començarà aquest divendres amb Laia Sanz com a principal atractiu. La 13 vegades campiona del món de la disciplina participarà a la prova, en el que suposarà el seu retorn al trial, després de dos anys i mig dedicada a l’enduro, als raids i un pas efímer pels X-Games.

Sanz tindrà al costat altres noms destacats del trial, com el japonès campió del món Takahisa Fujinami, el campió de trial indoor Adam Raga, o els campions de biketrial Dani Comas i César Cañas. També hi seran el guanyador de la darrera edició, Jaime Bustos, el mollonenc Francesc Moret, i el cinc vegades campió dels 3 Dies Marc Freixa, entre d’altres noms coneguts pels aficionats del trial.

Tot i que la intenció del Moto Club Abadesses és afrontar les properes edicions amb molta empenta per arribar amb tota la salut possible a la cinquantena edició, en aquesta 45a tenen el contratemps que el Departament de Medi Ambient de la Generalitat encara no els ha donat el permís per marcar determinades zones. L’entitat hi està en negociacions per renovar l’àrea permanent.

 

Laia Sanz al Santigosa. Foto: Marc Cargol

Per això també s’han iniciat contactes amb diverses entitats naturalistes del territori per tal de trobar la seva complicitat, entre els quals el CEA Alt Ter de Sant Joan, o grups de la Garrotxa i de Girona.  Entre d’altres iniciatives, el Moto Club Abadesses ha patrocinat un díptic per a la supervivència del cranc autòcton.

El president Joan Moncanut va destacar en la presentació de la prova que “tot i practicar-s’hi el trial a Santigosa és on aquesta espècia està més ben conservada”. Malgrat les dificultats, Moncanut espera que dijous ja es tingui clar les zones on pugui accedir el trial. De fet, els seguidors dels 3 Dies que vulguin veure’l en directe hauran de signar diàriament un compromís de bones pràctiques per obtenir-ne diàriament el permís.

Una prova internacional

La prova acollirà 200 pilots de tot el món. Cinquanta són internacionals, sobretot d’Escòcia, Anglaterra, Bèlgica i Alemanya, cinquanta més de l’Estat, i la resta catalans. La presència escocesa s’explica per la relació amb els 6 Dies de Trial d’Escòcia, prova que va inspirar la creació dels 3 Dies a Sant Joan de les Abadesses.

El secretari de la prova, Josep Cubí, considera que aquesta edició “recorda esportivament els anys 70”, l’època daurada de la prova. Els organitzadors podien haver ampliat el número de participants, perquè tenien més sol·licituds, però es van aturar als dos centenars per poder garantir-ne una bona cobertura.

Hi haurà tres o quatre zones d’alt nivell cada jornada per incentivar la competitivitat entre els pilots d’elit. Aquestes s’han situat en sectors accessibles pels espectadors. També hi haurà una zona indoor al passeig Comte Guifré, habitualment la més seguida de cada edició.
 

Presentació dels 3 Dies de Trial de Santigosa. Foto: Jordi Remolins