L'equip de govern evita que Felip VI sigui persona «non grata» a Sant Joan

Els set regidors de MES voten en contra de la moció d'ERC

Felip VI, en el seu missatge de Nadal l'any passat
Felip VI, en el seu missatge de Nadal l'any passat | Europa Press
Jordi Remolins
21 de març del 2016
Actualitzat a les 9:28h

Felip VI, en el seu missatge de Nadal l'any passat. Foto: Europa Press


L’equip de govern (MES) de l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va evitar que el rei espanyol Felip VI fos declarat persona non grata en el ple municipal de divendres al vespre. Els set regidors que MES té al municipi van votar en contra de la moció que havia presentat ERC. Només els tres regidors republicans van donar-hi suport, mentre que la representant convergent Concepció Formatger es va abstenir.

L’alcalde Ramon Roqué va afirmar que el seu equip de govern no és monàrquic i que si calgués votar per una república hi estarien disposats, però en canvi va impedir que prosperés la moció d’Esquerra Republicana. Va argumentar que l'Audiència Nacional ja ha demanat explicacions a l’ajuntament santjoaní per haver donat suport a la resolució del Parlament per iniciar la desconnexió amb l'estat espanyol. Roqué creu que la feina del consistori ha de ser "el dia a dia" dels vilatans santjoanins.

Aquesta negativa va contrariar al cap de l’oposició i del grup republicà, Sergi Albrich, que va afirmar que la moció hagués estat un bon toc d’atenció al monarca, per no permetre el dret a decidir de Catalunya o per haver-se negat a rebre a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. També va desvincular qualsevol requeriment que hagi fet l’Audiència Nacional, de la sobirania que té l'ajuntament envers la figura de Felip VI. Alhora va retreure a Roqué que, en altres mocions que no afecten directament als vilatans de Sant Joan, no s'utilitzi també l'excusa del dia a dia.

A banda dels retrets per la seva relació amb Catalunya des que és monarca, la moció republicana pretenia també que l'ajuntament no pogués realitzar accions de reconeixement envers la seva figura o la monarquia. El 2001 Sant Joan sí que havia despenjat la imatge del rei Joan Carles I de la sala de plens municipal, després de declarar que el castellà mai hagués estat una llengua d'imposició.