Agricultura impulsarà un pla contra l'elevada població de senglars, conills i cabirols

La consellera lamenta que "els danys de la fauna salvatge s'estan convertint en un mal endèmic del país"

El Ripollès.info
18 de març del 2016
Actualitzat a les 10:10h

Caçadors amb diversos senglars abatuts. Foto: Marta Lluvich


El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació està preparant un pla per combatre la superpoblació d'algunes espècies de fauna salvatge, com els senglars, els conills i els cabirols. Es tracta d'un conjunt de mesures entre les quals destaca el foment de la caça, amb la millora de la regulació dels permisos de l'activitat cinegètica i l'afavoriment de la sortida comercial de la carn de caça.

La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha explicat que el pla implicarà també els departaments de Territori i Sostenibilitat, Interior i Salut. "Els danys de la fauna salvatge s'estan convertint en un mal endèmic del país", ha lamentat Serret.

"Cal incidir d'alguna manera en totes aquelles poblacions que es disparen i que trenquen l'equilibri de l'ecosistema, i ara com ara l'única opció és la caça", ha subratllat la consellera. "Per això cal fer aquest pla interdepartamental, per mirar de trobar més mesures i que totes puguin anar ajudant la sostenibilitat", ha afegit. L'objectiu és mantenir l'equilibri en la població de la fauna salvatge, però "sense que es dispari i ocasioni més danys".

La intenció de Serret és tenir aprovat el pla aquest mateix any per poder atacar de seguida aquest "problema estructural". "Intentarem anar tan ràpids com puguem", ha assegurat. Actualment el Departament d'Agricultura està treballant-hi i aviat comptarà amb la col·laboració dels altres tres departaments.

Interior hi participarà per fer front a l'increment d'accidents a les carreteres ocasionats per porcs senglars, mentre que Salut hi estarà implicat pel decret per a la venda de carn de caça que s'impulsarà amb l'objectiu de "dinamitzar una economia que ajudi al desenvolupament de les zones rurals i que afavoreixi la necessària activitat cinegètica per regular bé les poblacions d'animals", ha detallat Serret.

El pla anirà en paral·lel a les batudes que ja s'estan organitzant per reduir la població d'algunes d'aquestes espècies. I és que , a banda dels accidents que ocasionen sobretot els porcs senglars, la sobrepoblació de diverses espècies de fauna salvatge ocasiona danys en camps de conreu, sobretot els que estan al costat de boscos i parcs naturals.