Daniel Palomeras, finalista del Premi Crexells pel llibre «Hollister 5320»

La darrera obra del metge i escriptor ripollès, reconegut com una de les tres millors novel·les en català de 2015 per un certamen de l'Ateneu Barcelonès

Daniel Palomeras, amb la nova novel·la
Daniel Palomeras, amb la nova novel·la | Jordi Remolins
Redacció
15 de març del 2016
Actualitzat a la 13:57h
La darrera novel·la del metge i escriptor ripollès Daniel Palomeras Hollister 5320, ha estat proclamada finalista de la quaranta-cinquena edició del Premi Crexells que anualment concedeix l'Ateneu Barcelonès. L'obra competirà amb Formentera lady de Jordi Cussà i Gegants de gel de Joan Benesiu per ser proclamada el 22 d'aquest mes com a guanyadora d'un certamen que selecciona les millors novel·les publicades en català durant el darrer any.
 
Un jurat format per Mita Casacuberta, David Castillo, Rosa Delor, Anton Maria Espadaler, Jordi Llovet i Patrícia Gabancho, n'ha fet la selecció. Ara els socis de l'Ateneu juntament amb els lectors dels Clubs de Lectura que han estat convocats pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, i Biblioteques de Barcelona, decidiran a través del seu vot quina és l'obra guanyadora. El guardó pretén fomentar la lectura i la difusió de les principals novel·les catalanes contemporànies.

El premi Crexells es va convocar per primera vegada el 1928 però va quedar desert. Un any després Joan Puig i Ferreter va guanyar-lo per El cercle màgic. Durant la seva primera etapa, fins al 1938, va guardonar a autors com Miquel Llor (Laura a la ciutat dels sants), Prudenci Bertrana (L'hereu), Josep Maria de Sagarra (Vida privada), Carles Soldevila (Valentina) i Mercè Rodoreda (Aloma). Posteriorment el 1982 es va reprendre, premiant a novel·listes com Jesús Moncada (Camí de sirga i Estremida memòria), Jaume Cabré (Senyoria i Jo confesso), Ferran Torrent (Societat limitada) o Pere Calders (Gaeli i l'home de Déu). Tot i que havia tingut una remuneració de fins a 6.000 euros, actualment no té dotació econòmica. Aquest guardó honora la memòria de l'intel·lectual Joan Crexells i Vallhonrat, soci de l'Ateneu Barcelonès que va morir als trenta anys.

Hollister 5320 és la primera novel·la en onze anys del ripollès Daniel Palomeras, que ha publicat L'Altra Editorial. Es tracta d'una obra que va escriure a finals del segle XX, però que va reescriure recentment fent-la "més llegible i austera". Anteriorment, Palomeras havia guanyat diversos premis com el Folch i Torres 1988 per El secret del comte o el Gran Angular 1996 per El temps feliç.