Com fer l'atenció sanitària més segura?

Redacció
15 de març del 2016
Actualitzat a les 10:54h
Cada dia, milers de persones reben una atenció sanitària adequada, d’alta qualitat i en el temps idoni. Però de vegades, això no és així. A les hores, la seva salut es veu compromesa per errors que es podrien haver evitat .

L'assistència sanitària és cada vegada més complexa i això fa que sigui més probable alguna alteració en la seguretat del pacient. Alguns dels problemes de seguretat són previsibles en el nostre sistema sanitaris i tots els implicats han de participar en la seva prevenció, incloent-hi el propi pacient.

Si vostè s’implica en la cura de la seva salut, pot ajudar a millorar els resultats i alhora se sentirà més satisfet de la seva assistència sanitària. Per assolir això, caldrà un major grau d’implicació en les estratègies de responsabilitat i abordatge, no només de la seva salut, sinó també de la salut de la seva família.

Aquells pacients que participen en la presa de decisions sobre el seu procés obtenen millors resultats. Quanta més informació tinguin els pacients més fàcilment podran decidir el que és millor per a ells. Aquest article, té com objectiu informar sobre aspectes que estimulen als pacients a assumir un paper més actiu, prendre decisions amb més informació, i d'aquesta manera contribuir en la prevenció d'esdeveniments adversos.

Vostè, el pacient, com pot ajudar a millorar la seva seguretat?

· Faci saber al professional sanitari tots els dubtes que tingui.
· Asseguris que rep el tractament adequat i de la forma correcta.
· Informi’s de la seva malaltia o tractament: no doni res per assumit, demani explicacions entenedores i asseguri’s d’entendre-ho tot.
· Busqui el suport d’alguna persona de confiança.
· Conegui les medicacions que pren: cal que conegui amb certesa el nom i dosi de tots els fàrmacs que pren. En cas que prengui medicació crònica, porti-ho anotat sempre.  
· Asseguri’s que el seu metge coneix totes les medicacions que vostè pren i informi’l de les seves al·lèrgies i reaccions adverses a medicaments que hagi presentat.
· Quan li facin una recepta: asseguri’s que entén les instruccions i entén el que hi ha escrit.
· Informi’s dels efectes adversos que pot ocasionar la seva medicació i així estarà preparat en cas de notar algun símptoma per informar i rebre atenció
· Comprovi si el personal que l’atén compleix les mesures d’higiene ( Exemple: el rentat de mans per prevenir les infeccions als hospitals).
· Quan se’n vagi cap a casa, asseguri’s de que li hagin explicat el seu pla de tractament .
· Quan vagi a ser operat asseguri’s de que vostè i els professionals sanitaris coincideixen en tots els conceptes i les accions que s’hagin d’emprendre.

Cinc accions claus per millorar la vostre seguretat

· Expliqueu-vos: és molt important explicar amb detall tota la informació clínica del vostre cas ( que us passa, des de quan, on sentiu les molèsties ó el dolor, quina medicació preneu, si patiu alguna al·lèrgia, informes de probes...).
· Recordeu: la informació és seguretat.
· Pregunteu: no dubteu de preguntar tot el que no sapigueu o no conegueu de la vostra malaltia ( símptomes, evolució de la malaltia, complicacions, durada del tractament,...).
· Recordeu: entendre perfectament totes les respostes donades pel metge.
· Informeu-vos: escolteu amb atenció tota la informació que us ofereixen el metge i el personal sanitari.
· Recordeu: la vostra participació activa és molt valuosa en la presa de decisions dels professionals de la salut que us atenen.
· Assegureu-vos: és important comprovar que preneu el tractament prescrit de la manera correcta.
· Recordeu: davant de qualsevol dubte preguntar fins tenir-ho ben clar.
· Busqueu suport: un familiar o persona de confiança us pot ajudar a tenir una assistència més segura i entenedora.
· Recordeu: es recomanable anar acompanyat d’un familiar o persona de confiança a la visita del metge doncs  ens ajudarà a entendre millor les explicacions i/o dubtes que poden sorgir referents al diagnòstic o tractaments.

Què heu de vigilar?

· Infeccions: es poden contraure als centres assistencials ( CAP, Ambulatori), hospitals, i residències geriàtriques.  Per tant només cal anar-hi quan sigui estrictament necessari
· Medicació: equivocar-se de fàrmac, interpretar malament la recepta, les dosis o la durada del tractament són confusions habituals però evitables. Fixis bé amb les instruccions que li donin i si no ho te clar , pregunti.
· Transfusió de sang: per evitar riscos i efectes desfavorables és important la identificació correcta del malalt i del seu grup sanguini. Asseguris de que les seves dades siguin correctes i estigui ben identificat.
· Identificació dels pacients:  és molt important tenir identificat correctament a cada pacient per evitar errors en la administració de medicaments, proves diagnòstiques, intervencions...
· Exemple: en cas d’ingrés hospitalari es col·loca  braçalet identificador, on consta: nom, cognoms, data de naixement, CIP, DNI.
· Asseguris de portar-lo i que les dades siguin correctes.

Com fer la seva atenció més segura

· Estada a l’hospital: cal tenir en compte que l’estada a l’hospital no està exempta de riscos, pot desencadenar complicacions i afegir altres problemes de salut a la seva malaltia.
· Com prevenir els errors de medicació? Els errors de medicació són un dels esdeveniments adversos més previsibles que comprometen la seguretat del pacient. Aquests poden succeir tant als hospitals com a les farmàcies i a casa.
· Cal que el pacient conegui amb exactitud tots els fàrmacs que pren. En cas de dubte, ha de preguntar al metge, a la infermera i al farmacèutic, si cal.
· Què cal fer a la consulta del metge? La consulta del metge és el lloc idoni per fer la seva visita  el més efectiva i segura possible. Per això, cal que estigui planificada i que sàpiga què ha de preguntar. La falta de seguretat moltes vegades és deguda a errors de comunicació amb el professional sanitari. Exemples: Porti la seva llista de tractaments. Demani si té dubtes. Sigui el més honest i sincer possible amb el seu metge. Si cal, parli amb altres membres de l’equip assistencial.
· Com prevenir les infeccions hospitalàries?Les infeccions poden tenir lloc després de molts procediments mèdics, sobretot quan un es sotmet a un tractament quirúrgic. Sempre hi ha més risc d’infeccions si vostè és diabètic, si té sobrepès,  si és fumador, si porta un cateterisme,... Comuniqui al personal sanitari qualsevol anomalia que presenti, segueixi  sempre les instruccions que li doni el metge i sobretot, recordi als seus familiars i/o amics que no el visitin en cas d’estar malalts.
· Com actuar respecte les proves diagnòstiques? Els metges, sovint, sol·liciten proves de laboratori, proves d’imatge (raigs X, ressonàncies...) i altres proves per aclarir el diagnòstic.  Recordi que conèixer moltes d’aquestes proves diagnòstiques el farà més partícip alhora de prendre decisions i millorar la seva seguretat.
· Segueixi exactament totes les indicacions que li donin, per fer la prova.
· S’ha de fer una intervenció quirúrgica? Per ajudar a prevenir els errors derivats d’una intervenció quirúrgica, és important que el pacient i/o tutor sigui partícip en les decisions de les atencions mèdiques que rebrà abans, durant i després de la intervenció quirúrgica. Al parlar amb el seu cirurgià i amb el seu anestesista, és important que pregunti tots aquells dubtes referents a la seva intervenció i la seva cura.

Avui en dia hi ha moltes intervencions quirúrgiques, que després de la seva realització, el pacient no necessita quedar-se a passar la nit ingressat a l’hospital, és coneix com cirurgia ambulatòria. No marxi a casa amb dubtes. El dia de la visita amb el cirurgià, abans de la seva intervenció quirúrgica, hi ha una sèrie de preguntes possibles de fer-li i aspectes per tenir en consideració. Per exemple:
· En què consistirà la intervenció quirúrgica?
· Quines són les possibles complicacions de la operació?
· Requerirà ingrés o no?
· En cas d’ingrés hospitalari, quan temps estarà ingressat?
· En el cas de ser una cirurgia ambulatòria, preguntar quines necessitats especials tindrà de tenir en el seu domicili.
· Quin és el temps previst de convalescència?
· Necessitarà fer rehabilitació després de la intervenció?
· Un cop surti d’alta de l’hospital, pregunti quines necessitats especials pot tenir en el seu domicili.

Uns dies abans de realitzar-se la intervenció tindrà una visita amb l’anestesista. Aquest valorarà els resultats de les proves preoperatòries (analítica, raigs X, electrocardiograma) i el seu estat físic. Li farà una sèrie de preguntes referents al tipus de medicació que pren de forma habitual, al·lèrgies,... Durant aquesta avaluació, l’anestesista li explicarà els procediments anestèsics previstos. És important aprofitar aquesta consulta per obtenir informació sobre diferents aspectes com:

· Tipus d’ anestèsia, general o bé local.
· Possibles efectes secundaris de l’anestèsia? (nàusees, vòmits,...)
· On farà la recuperació de l’anestèsia?
· Cóm té previst controlar el dolor post-intervenció quirúrgica?
· Preguntar si pot prendre la seva medicació usual abans de la intervenció?
· Aquestes instruccions són importants per la seva seguretat. La cirurgia és pot cancel·lar si el pacient ha menjat, begut o bé si ha pres una medicació contraindicada abans de la realització de la intervenció quirúrgica i també si el pacient està refredat.

Tingui sempre clar que la informació és seguretat.

Més informació
                        

Aliança per la Seguretat dels Pacients de Catalunya. Generalitat de Catalunya/Avedis Donavedian

Canal Salut. Seguretat dels Pacients. Generalitat de Catalunya