Ramon Cotrina: «Ni la tempesta, ni l'odi ni la guerra, tiraran a terra Sant Joan de les Abadesses»

Un centenar de persones van assistir dissabte a la presentació del seu llibre de records del municipi | L'alcalde Ramon Roqué va inaugurar un bust dedicat a l'escriptor a les escoles

Acte de presentació del llibre al Palau de l'Abadia
Acte de presentació del llibre al Palau de l'Abadia | NacióDigital
Redacció
14 de març del 2016
Actualitzat el 15 de març a les 10:58h

La presentació de Retaule de pols i altres narracions va congregar un centenar llarg de persones al Palau de l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses, aquest dissabte a la tarda. En la seva gran majoria, veïns del poble atrets per recuperar o descobrir aquests apunts d'un passat que la ploma de l'activista cultural Ramon Cotrina ha volgut rescatar de l'oblit i convertir persones anònimes en un testimoni literari.

Amics de joventut de l'autor i pioner de la Universitat de Vic com el mateix Cotrina, en Ricard Torrents va parlar amb generositat de l'obra i de les seves biografies, molt paral·leles en etapes determinants de la seva formació acadèmica al Seminari de Vic i en l'exercici de l'ensenyament al col·legi de Sant Miquel i a la Universitat de Vic.

El relat minuciós de Torrents va tenir el seu contrast amb la intervenció -tan curta com contundent- de Ramon Cotrina, que es va adreçar als seus convilatans amb paraules precises i intenses, començant per dir que Torrents "ha exagerat parlant de mi". L'autor va reivindicar l'esperit del que va anomenar el "santjoanisme", i que consistiria en "una mena de cosa que et fa que estimis la terra per damunt de tot". Del llibre, en va dir que "és un homenatge a la llengua normal, a la que parla el meu poble". Fidel a la seva modèstia, Cotrina va alertar que havia sentit que "l'Ajuntament ha posat una pedra dedicada a mi, i això no. Si ho accepto només és perquè en això hi ha reflectit tots els qui portem el santjoanisme a dins, que hi haurien de ser tots i no pas jo sol, perquè som tots els que fem el poble".

I aquí va reblar amb tota la seva força i vehemència oratòria una declaració de principis amb voluntat d'esdevenir una profecia: "Estigueu segurs que el nostre poble és indestructible. Verdaguer va escriure al Canigó que allò que un segle bastí l'altre ho aterra. No sé si ve a tomb aquesta cita, però jo us dic que ni l'odi, ni la pesta, ni la guerra, tiraran a terra Sant Joan de les Abadesses".

Havent acabat l'acte -que va comptar amb una lectura amb una actuació musical a càrrec de Pierre Noack, al piano, i de Joan Farriol- els assistents es van traslladar a les escoles on va ser inaugurat un bust dedicat a Ramon Cotrina, amb la llegenda "Hi ha més enllà una terra lliure que ens espera". L'alcalde Ramon Roqué va agrair a Cotrina la seva trajectòria en defensa de la llengua i la cultura catalanes, sempre amb els peus arrelats a Sant Joan de les Abadesses.
 

Ricard Torrents, Ramon Cotrina i la regidora de Cultura de Sant Joan, Montserrat Tallant. Foto: NacióDigital.

 

L'alcalde Ramon Roqué inaugura el bust dedicat a Cotrina. Foto: NacióDigital.

 

El bust dedicat a Ramon Cotrina, segellat amb un text patriòtic i explícit. Foto: NacióDigital.