Una cervesa de la Calavera, medalla de bronze al Barcelona Beer Challenge

Bâtard Chardonnay triomfa en la categoria de Wood-Aged Beer | La marca forma part de la cooperativa La Barricona, un projecte amb arrels punk

Jordi Remolins
09 de març del 2016
Actualitzat a les 11:48h

Bâtard Chardonnay, la cervesa guardonada. Foto: La Calavera

Bâtard Chardonnay és el nom de la cervesa que el Barcelona Beer Challenge va situar al podi de les millors dins de la categoria Wood-Aged Beer. Pertany a la col·lecció de productes que elaboren els traficants de cerveses La Calavera, una marca artesanal del Ripollès que forma part de la cooperativa La Barricona de Ripoll, tot i que l’elaboren en una nau del polígon de Cal Gat, a Sant Joan de les Abadesses.
 
La Calavera autodefineix aquest producte com una cervesa “complexa amb un punt clàssic però també extremat”. Forma part de les Wood series, cerveses reposades en barrils de vi Chardonnay i Garnatxa, que permet obtenir un líquid de guarda amb matisos de fusta, roure, tocs tanins i àcids.

El certamen barceloní, que va celebrar el darrer cap de setmana la seva primera edició, comptava amb la presència de més de 500 referències inscrites, provinents de 15 països diferents. Entre totes elles es van establir 47 categories, en cadascuna de les quals es podia optar a tres medalles. La gran triomfadora va ser la Companyia Cervesera del Montseny, de Sant Miquel de Balenyà (Osona), que va endur-se el premi a la millor cervesera de l’any. Precisament dos productes de Montseny, el Mala Vida Bourbon i el Mala Vida Brandy, van assolir respectivament l’or i la plata en la categoria Wood-Aged Beer.

 

A.C.A.B., una de les cerveses de La Calavera. Foto: La Calavera

La Calavera va néixer el 2009, i des d’aleshores s’ha caracteritzat pel fort component punk i provocador que dóna a la imatge de les seves cerveses. A la façana de la nau que tenen a Cal Gat, hi ha un gran dibuix gran de Johnny Rotten, el cantant dels Sex Pistols. A més també han traslladat aquesta tendència a la denominació dels productes i a les seves etiquetes.

En els darrers anys han estat notícia per la presència de sèries limitades amb noms com Alice the Fox, Alice the Monkey, Alice the Horse o Alice the Dog, amb un disseny gràfic on apareix un dibuix que recorda l’exlíder del PP català. Més recentment han reincidit amb una cervesa anomenada A.C.A.B., inicials d’All Citizens Are Bastards, amb un logo taronja que remet directament al partit polític Ciutadans, i que rematen amb la presència de la mascota del Mundial’82 de futbol que va celebrar-se a l’estat espanyol, el Naranjito.