Nacions Unides convida la ribetana Marta Ter a un congrés sobre prevenció del jihadisme

Les jornades se celebraran a Oslo i serà l’encarregada d’obrir-ne els events paral·lels

Marta Ter, en una conferència
Marta Ter, en una conferència | Jordi Renom
Jordi Remolins
08 de març del 2016
Actualitzat a les 10:05h

La ribetana Marta Ter participarà el proper 14 de març en unes jornades que organitza Nacions Unides a través de la seva branca UNDP (United Nations Development Programme) a Oslo. Ho farà com a ponent en un dels actes paral·lels al programa oficial sobre prevenció del jihadisme, per tractar el tema de la radicalització dels joves al Caucas Nord, com a especialista en Rússia. En la seva ponència explicarà com els musulmans del Caucas Nord i els centreasiàtics que viuen a Rússia són captats per xarxes jihadistes per tal d’anar a lluitar a Síria i a l’Iraq.

El primer contacte de Marta Ter amb Rússia va ser gràcies als seus estudis de filologia eslava. Una beca per ampliar estudis en llengua i literatura russa li va permetre traslladar-s’hi durant mig any, que finalment es van convertir en tres anys i mig. Durant aquella etapa va treballar a la corresponsalia d’Antena 3 en aquell país, juntament amb Ricardo Ortega, posteriorment assassinat accidentalment a Haití per l’exèrcit nord-americà el 2004. Va viure-hi la segona guerra de Txetxènia. També va treballar a l’ambaixada espanyola a Rússia en matèria de drets humans.

En retornar a Catalunya el 2001 va continuar interessada pels conflictes d’aquella zona, i des de 2008 fins a l'actualitat ha estat coordinant una campanya a l'ONG Lliga dels Drets dels Pobles sobre els drets humans al Caucas Nord. També és investigadora a l'Observatorio Eurasia i ha participat com a experta en aquest conflicte en programes de diversos mitjans de comunicació del nostre país.