El programa d'intercanvi per treballar a albergs europeus s'obre a tres comarques més

L'Alt Empordà, Pla de l'Estany i la Garrotxa oferiran per primer cop una desena de places a nois d'entre 18 i 30 anys que vulguin millorar l'anglès

Redacció
21 de febrer del 2016
Actualitzat a les 10:25h
Ganes de treballar, veure món i millorar l'anglès. Això és el que ofereix el programa d'intercanvi de joves que l'Alberg Rural Ruta del Ferro de Sant Joan de les Abadesses es va inventar l'any 2011 i que compta actualment amb albergs a països com Anglaterra i Gal·les, Holanda, Alemanya o Noruega, amb la idea de continuar ampliant l'oferta. Fins ara només hi participaven joves del Ripollès però a partir d'aquest any també ho podran fer nois d'entre 18 i 30 anys de l'Alt Empordà, la Garrotxa i el Pla de l'Estany. Per demostrar la seva competència, hauran de treballar 40 hores en un dels tres albergs participants – el Costa Brava de Llançà, el de la Vall d'en Bas i l'alberg de Banyoles-. Després podran anar a treballar en un alberg estranger durant un mínim de 15 dies. En total s'oferiran una vintena de places per aquest any.

El projecte va començar com a un intercanvi de treballadors entre l'Alberg Rural Ruta del Ferro de Sant Joan les Abadesses i la xarxa d’albergs d'Anglaterra i Gal·les (YHA) l'any 2011 per aprendre noves maneres de treballar i sortir a fora. L'experiència va ser tan positiva que els anglesos van voler repetir-ho però l'alberg del Ripollès només té quatre treballadors enfront dels més de mil empleats de YHA. I aquí va ser quan es va decidir reformular el projecte i obrir-ho als joves del Ripollès.

Des de llavors, una trentena de joves de la comarca han aprofitat aquesta oportunitat participant al programa. A partir d'aquest any, s'hi afegeixen tres albergs més de la demarcació. El Costa Brava de Llançà, l'alberg de la Vall d'en Bas (Garrotxa) i el de Banyoles. Tots ells formen part del segell Albergs Costa Brava Pirineu de Girona Això permetrà obrir el programa a més joves i que no només els del Ripollès se'n puguin beneficiar. En total s'oferiran una vintena de places i en funció de la demanda s'haurà de fer un procés de selecció. Les estades són d'un mínim de quinze dies i s'acostumen a fer entre juliol i setembre.

Els requisits són tenir entre 18 i 30 anys, un nivell mig d'anglès i ganes de treballar i conèixer món. Abans de marxar, però, hauran de treballar 40 hores en un d'aquests albergs per aprendre les rutines del treball i demostrar que són competents i seriosos. "El que demanem sobretot és que siguin treballadors i puntuals", explica el director de l'Alberg de Sant Joan les Abadesses, Xevi Sala, impulsor del programa. Les condicions són que no cobren cap salari però només s'han de pagar el viatge d'anada i tornada, perquè la resta ho posa l'alberg que els acull. Treballen cinc dies i en descansen dos, que podran aprofitar per viatjar i allotjar-se en albergs de la xarxa.

A Sant Joan de les Abadesses han deixat d'enviar cartes als joves perquè el boca-orella ha permès donar a conèixer la iniciativa. Ara els toca fer aquesta campanya de difusió als albergs que comencen aquest any per intentar arribar al màxim nombre de joves. Precisament el passat 19 de febrer es va fer una trobada a Banyoles amb tècnics municipals i responsables dels albergs per donar tota la informació del programa.

Una experiència molt enriquidora

Els participants al programa tornen molt satisfets de l'experiència, segons explica Xevi Sala. "És una bona oportunitat per millor professionalment, visitar altres indrets i també situar l'alberg en el món". Un dels aspectes que més valoren els socis és que la iniciativa els dóna visibilitat internacional però també els dóna a conèixer entre els ciutadans del municipi que desconeixen com funcionen com a alberg. Molts no l'han visitat mai perquè ho veuen com a un allotjament turístic quan en realitat s'hi poden fer tota mena d'activitats.

Xevi Sala admet que mai s'haurien imaginat que des d'un poble tan petit com Sant Joan de les Abadesses poguessin impulsar un programa com aquest. Actualment tenen socis a Anglaterra, Gal·les, Holanda, Alemanya i darrerament també a Noruega, Islàndia, Escòcia i Espanya. Aquesta última a través de la Red Española de Albergues Juveniles (REAJ). Tots ells poden intercanviar treballadors o voluntaris formats.

La idea és continuar creixent a nivell català (s'està en converses amb Tossa de Mar) i també incorporar altres destinacions com ara la Xina, Brasil, Estats Units, Canadà o Itàlia. Un dels socis més importants que tenen és el Hostelling International, l'associació d'albergs més gran del món. El gran absent és la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya (Xanascat) que fins avui no s'han volgut sumar al projecte.

La trobada de socis internacionals aquest octubre al Ripollès

La trobada anual de socis serà el 20 i 21 d'octubre a Sant Joan de les Abadesses, coincidint amb els 10 anys de vida d'aquest alberg del Ripollès. Serà una cita molt important, segons els impulsors, perquè rebran gent de tot el món que coneixeran aquest territori. Entre els temes que s'hi tractaran, serà el d'aconseguir fons europeus per al programa.