Ribes de Freser connecta el centre amb el barri del pavelló amb dos ascensors

L'obra ha tingut un cost de 400.000 euros | El conseller Jordi Baiget va presidir la inauguració de l'equipament aquest diumenge

per Redacció , 8 de febrer de 2016 a les 17:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de febrer de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Inauguració dels ascensors de Ribes. Foto: Ajuntament de Ribes


Ribes de Freser ha pogut connectat finalment el centre de la vila amb el barri del pavelló amb dos ascensors. Aquest diumenge es va realitzar l'acte d'inauguració amb la presència de Jordi Baiget, conseller d'Empresa i Coneixement; Fermí Santamaria, vicepresident de la Diputació de Girona així com l'alcalde Marc Prat. L'actuació ha suposat una clara millora a la mobilitat de la població tenint en compte l’orografia del nucli de Ribesque es caracteritza per moltes pendents, forts desnivells i el creuament de tres rius pel mig del poble.


L'obra era una necessitat molt demanada per la població local sobretot pels residents dels habitatges de la part posterior del pavelló municipal tant pel seu perfil demogràfic ja que predominen persones de mitjana i gran edat, algunes d’elles amb dificultats per desplaçar-se; com també a causa de la manca de comerços i serveis que existeix en aquest barri i la qual cosa comporta baixar el poble. Per tant, una de les principals premisses en aquesta actuació ha estat la de respondre les necessitats de mobilitat i accessibilitat en aquest zona del municipi per afavorir la qualitat de vida de la població local fent un accés ràpid i còmode cap al pavelló municipal d’esports fins ara inexistent.

Una altra objectiu era l’ampliació notablement dels aparcaments, un fet que facilitarà la benvinguda dels visitants i garantirà la utilització d’aquests ascensors bàsica pel desenvolupament del teixit empresarial. S’afavoreix doncs l’accés cap als carrers Majors i de les Eres sense necessitat d’usar el vehicle, un aspecte que ajudarà a descongestionar el centre urbà de trànsit. Per tant, aquests dos ascensors ajudaran una millor comunicació i accessibilitat al nucli del poble que és l’eix social i comercial del municipi des dels aparcaments a la part alta i des de les zones residencials. L’ús d’aquests serà gratuït.


L'Ajuntament de Ribes espera que aquesta actuació sigui una estratègia clara de regeneració i integració de la trama urbana i sobretot per l’eliminació de barreres arquitectòniques. Els ascensors permetran l’accessibilitat a persones amb cadira de rodes des de l’aparcament a la zona comercial fet de gran importància ja que els ascensors afavoreixen les persones amb discapacitat amb més requisits dels que contempla la llei i avançar a la vegada cap al turisme accessible per què el municipi de Ribes de Freser es vol consolidar com a centre neuràlgic a nivell comercial i turístic dins de la Vall de Ribes, i per tant, és imprescindible posicionar-se amb una bona oferta de serveis i de qualitat dirigida a tots els públics fins i tot els que tenen dificultats de moviment.

Una actuació de 400.000 euros


L’obra ha estat integrada en dos plans d’actuacions, Viure el poble més i la Llei de barris. Pel què fa a la funcionalitat, els dos ascensors tenen una capacitat per 8 persones cadascun. Un ascensor té un recorregut de 14 metres i l’altre de 13 metres. El primer ascensor va des del centre comercial fins el Passeig de la Caterineta i es connecta a través d’una passera voladissa per sobre del cremallera, i el segon va des del Passeig fins al carrers Girona i Fontalba mitjançant uns vials i una passera. El primer ascensor fa dues parades i el segon tres. La parada intermitja del segon ascensor connecta amb el pavelló municipal d’esports i les places d’aparcament distribuïdes entorn d’aquest equipament.

El cost total de l’obra ha estat d’uns 400.000 euros finançats aproximadament per Fons FEDER (50%), la Generalitat de Catalunya (27%), la Diputació de Girona (18%) i l’Ajuntament (5%). L’empresa adjudicatària ha estat Artífex Infraestructures. El projecte i la direcció d’obra ha estat a càrrec de l’Arquitecte Salva Boada Xairó del despatx Francesc Xairó Associats.

 

Participació