Dijous Llarder, una tradició per atipar-se

Aquesta festa dóna el tret de sortida al Carnaval i es fonamenta amb la menja de productes grassos per preparar el període de 40 dies de Quaresma

Les botifarres, protagonistes durant el Dijous Gras
Les botifarres, protagonistes durant el Dijous Gras | Adrià Costa
Redacció
04 de febrer del 2016
Actualitzat a les 11:34h

Els municipis catalans ja preparen la festa del Carnaval. Abans que arribi aquesta festivitat, però, el país viu avui una tradicional jornada que es coneix com el Dijous Gras o Llarder, un dia on diversos productes com les truites, els ous barrejats amb la carn, les botifarres d’ou i la coca de llardons en són els protagonistes.

L'origen d'aquesta tradició entronca amb la Quaresma, el període de quaranta dies abans de Pasqua que estan marcats pel dejuni i l'abstinència pel calendari litúrgic cristià. Per poder passar millor aquesta època de l'any, el costumari marcava el dijous abans de Carnaval com el primer dia d'aquesta setmana festiva en el que un es podia atipar de valent amb aquells aliments que estaven prohibits durant la Quaresma. Antigament era molt comú que aquests dies els infants fessin captes d'ous per les cases, per elaborar les truites i la resta de plats de la jornada.

Les festes de Carnaval es caracteritzaven per un consum excessiu de carn de porc. És en aquest context que el Dijous Gras marca la fi d’una època d’alimentació abundant que s'inicia amb la matança del porc, a meitats de novembre, i segueix amb les festes de Nadal. L'abundància d'aliments i menges tradicionals anava a la baixa amb l'inici del nou any, i els rebostos de les cases començaven a buidar-se. Arribats al febrer, s'acabaven les existències ja eren ben poques, i s'acabaven de menjar els llardons i les botifarres.