Interior i la Diputació marcaran els punts de cobertura del 112 a la via verda

S'instal·laran pals de fusta amb unes coordenades al llarg de 125 quilòmetres per ajudar a localitzar els usuaris en cas d'emergència

ACN
15 de desembre del 2015
Actualitzat a les 9:57h
A les comarques gironines hi ha 125 quilòmetres de vies verdes
A les comarques gironines hi ha 125 quilòmetres de vies verdes | Arnau Urgell

A les comarques gironines hi ha 125 quilòmetres de vies verdes. Foto: Arnau Urgell

 

El Departament d'Interior i la Diputació de Girona instal·laran a les vies verdes de Girona diversos senyals per indicar els punts de cobertura per trucar al telèfon d'emergències 112. El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha destacat "la importància de mecanismes com el que implantem aquí, que ajuden a donar una resposta més ràpida i eficaç quan es produeix una emergència". "Quan una persona va a una via verda va a gaudir però pot tenir una emergència i pot ser que allà on sigui no hi hagi cobertura. Per això implantarem en els 125 km de vies verdes de Girona uns pals que guien al ciutadà allà on hi hagi cobertura i podrà trucar" ha detallat Jané, que ha recordat que "el CAT112 té localitzats geogràficament els pals i sabrà exactament des d'on truca el ciutadà".

El titular d'Interior també ha agraït a la Diputació de Girona el seu paper de "col·laborador actiu en l'àmbit de la seguretat". Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha ressaltat "la importància que per a la Diputació tenen les vies verdes, motiu pel qual hem decidit dotar-les d'aquest mecanisme per millorar-ne l'assistència als usuaris". El Consorci de les Vies Verdes de Girona és l'ens local que gestiona les quatre rutes de les vies verdes de Girona, amb la tasca principal de realitzar el manteniment i millora de la infraestructura, la promoció del seu ús i l'ampliació de la xarxa. El trajecte de les Vies Verdes transcorre a través de cinc de les vuit comarques gironines: el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, la Garrotxa i el Ripollès.

El recorregut, de 125 quilòmetres, està estructurat en quatre trams: la Ruta del Ferro i del Carbó, que va de Ripoll a Ogassa passant per Sant Joan de les Abadesses; la Ruta del Carrilet Olot-Girona que va d'Olot a Girona travessant els poblets de les valls dels rius Ter, Brugent i Fluvià, la Ruta del Carrilet Girona-Sant Feliu de Guíxols que des de Girona travessa pel seu marge oriental la depressió de la Selva fins a Llagostera i des d'allà segueix la vall del Riudaura arribant a la Mediterrània per la població de Sant Feliu de Guíxols, i a tocar del mar, la Ruta del Tren Petit, que uneix les poblacions de Palamós i Palafrugell.

El conveni signat es traduirà en la instal·lació en els punts més adequats, pel seu ús freqüent i detecció de riscos, de diversos pals de fusta i amb zero impacte ecològic, amb un senyal que indica 'Punt de cobertura 112 emergències', i un número de matrícula per tal que el ciutadà que necessiti contactar els serveis d'emergència no hagi d'indicar la seva posició, ja que les dades d'aquell senyal estan introduïdes a la cartografia del 112. Per tant, quan la persona truqui al telèfon d'emergències 112 i indiqui la matrícula que figura en el pal de senyalització, de forma automàtica els cossos d'emergències sabran on es troba.

El president de la Diputació s'ha mostrat convençut que amb la senyalització "les vies verdes, que són un referent turístic de les comarques gironines, seran més segures. És la nostra obligació -ha afegit- millorar-les i modernitzar-les i esperem poder tenir-ho tot llest per abans de l'estiu".

L'objectiu final del CAT 112 és instal·lar els senyals a totes les vies de senderisme de gran afluència, com ara els Grans Recorreguts (GR) que creuen Catalunya, vies verdes i camins,... ubicats en la seva major part en Parcs Naturals i en gran part dels quals hi ha zones sense cobertura de cap tipus o dèbil. Fins ara, s'han instal·lat senyals al Patronat de la Muntanya de Montserrat, als parcs naturals de la Diputació de Barcelona i al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, amb qui el CAT 112 ha signat convenis similars.