Esquerra de Ripoll reivindica la font del Llegonet

Se'n crearà una de nova prop del camí de l’Amoroset amb la qual comparteixen deu a Sant Bartomeu

La font del Llegonet, segellada amb plaques metàl·liques
La font del Llegonet, segellada amb plaques metàl·liques | J. Remolins
Jordi Remolins
01 de desembre del 2015
Actualitzat a les 7:43h

La font del Llegonet de Ripoll tindrà en el futur un reconeixement a la seva existència, després de la reivindicació que en va fer Teresa Jordà (ERC) en el darrer plenari municipal. No està previst recuperar-la, però se’n crearà una de nova prop del camí de l’Amoroset, amb la qual comparteixen deu, a la muntanya de Sant Bartomeu. Van aprovar-ho tots els grups del consistori després que Jordà acceptés que a la seva moció s’hi incorporés la necessitat de fer un estudi per constatar que la creació d’una nova font és econòmicament factible.

La cap de l’oposició s’havia queixat de l’estat “deixat de la mà de déu” en que es troba actualment l’entorn de la font. També va reclamar que s’hi instal·li una placa per recordar la funcionalitat que en el decurs de la història ha tingut la font del Llegonet. Es troba a l’inici d’un antic camí veïnal que s’enceta al costat mateix del pont d’Olot. Fins a l’aiguat de 1940 aquest camí conduïa a les masies de can Roget, can Volant, l’Avellaneda, Pintors o la Serra del Boix, però va acabar devorat pel riu.

La seva existència es remunta com a mínim al maig de 1629 quan ja és esmentada en una venda amb el nom de Llibonet. Dos segles i mig més tard, i arran de les excavacions per construir l’escorxador, va aparèixer l’aigua de la font aleshores inexistent. Van tornar-la a posar en funcionament perquè estava considerada bona per malalts i convalescents. Després d’una epidèmia de còlera fou novament tancada. El 1916 va tornar-se a obrir, però uns anàlisis negatius van determinar-ne altre cop la clausura. Els intents de recuperar-la durant el segle XX no van fructificar. Actualment l'espai de la font està tancat per unes planxes que hi impedeixen l'accés.

La nova font que prendrà el relleu de la del Llegonet tindrà diferents efectes positius segons Jordà. Per una banda s’evitarà la pèrdua d’aigua que actualment es produeix i evitarà les glaçades que s’hi produeixen els dies de més fred. El fet de néixer en una esquerda d’una roca n’afavorirà les obres. L’emplaçament té un accés senzill i la seva creació no implica cap impacte ambiental.