La Guàrdia Civil decomissa un arsenal de 200 armes i explosius vinculat al Museu de la Retirada

Els agents asseguren haver localitzat "el dipòsit d'armes més gran trobat mai a les comarques gironines | L'Ajuntament de Camprodon defensa la innocència dels dos detinguts, ja en llibertat

Algunes de les armes decomissades, aquest matí
Algunes de les armes decomissades, aquest matí | ACN
Redacció
26 de novembre del 2015
Actualitzat a les 16:39h

Algunes de les armes decomissades per la Guàrdia Civil, aquest matí. Foto: ACN


La Guàrdia Civil ha decomissat a Camprodon "l'arsenal més gran d'armes, munició i explosius trobat mai a les comarques gironines". La intervenció policial s'ha saldat amb 217 armes decomissades, entre armes de guerra, metralladores, pistoles, revòlvers i escopetes, i més de 300 quilos d'explosius neutralitzats.

En l'operatiu anomenat Òxid, els agents han detingut dos homes, els promotors del Museu de la Retirada, com a suposats autors de delictes de dipòsit d'armes. El tinent coronel de la Guàrdia Civil a Girona, Jorge Cumba, ha assegurat que és un arsenal amb una "gran capacitat mortífera" i amb un "alt risc d'explosió" perquè molts artefactes eren antics i inestables.

L'Ajuntament de Camprodon defensa la innocència dels dos detinguts

Poques hores després que la Guàrdia Civil donés a conèixer els detalls de l'operació, l'Ajuntament de Camprodon s'ha posat al costat dels dos detinguts –els dos artífexs de l'anomenat Museu de la Retirada que ja estan en llibertat- i ha defensat públicament i amb contundència la seva innocència. En un comunicat, el consistori defensa la seva honestedat, diu que són "molt coneguts" per la seva "dedicació desinteressada en benefici del poble" i que haurien estat "víctimes d'un procediment burocràtic complex però mai responsables de cap tipus de delicte". Pel que fa al museu, es diu que tothom coneixia el que hi havia i que mai va suposar cap problema d'"ordre públic" sinó que ha estat un atractiu turístic pel municipi.

En el comunicat, l'Ajuntament fa un seguit de valoracions sobre l'existència del dipòsit. L'equip de govern subratlla que es tracta d'un local privat que està oberta públic i on s'exposa de forma desinteressada i sense ànim lucratiu una gran quantitat de material relacionat amb la retirada dels combatents de la Guerra Civil. "Mai ha suposat cap problema per a la convivència, ordre públic i ha coadjuvat a l'atractiu turístic del municipi". El local està al centre del poble.

També es diu que mai ningú ha cregut que aquesta "innocent i innòcua activitat" pugui constituir cap tipus de delicte ja que al seu entendre fa la funció d'explicar i documentar una part de la història com és la Guerra Civil que va tocar molt de prop aquest municipi. Per altra banda, es reconeix que sempre hi ha hagut un projecte més ambiciós de que aquest espai esdevingui un veritable Museu de la Retirada –ara només és una col·lecció privada que es pot visitar-, compartit amb el consistori, però que les dificultats tècniques i econòmiques no ho han fet possible. Mentrestant, però, l'exposició d'aquest material i la seva conservació són "d'interès" per al municipi.