La Xarxa C-17 es constitueix i ressuscita els Jocs Olímpics d'Hivern

El “lobby” format per 28 ajuntaments defensa la candidatura Barcelona-Pirineus 2026 tot i les reticències del govern d’Ada Colau | La nova entitat es fixa vuit projectes prioritaris

Josep Mayoral i Anna Erra, nous president i vicepresidenta de l’associació Xarxa C-17
Josep Mayoral i Anna Erra, nous president i vicepresidenta de l’associació Xarxa C-17 | Adrià Costa
Redacció
20 de novembre del 2015
Actualitzat el 23 de novembre a les 10:48h

Fotografia de família de l’associació Xarxa C-17. Foto: Adrià Costa


El lobby creat al voltant de la C-17 per municipis del Vallès Oriental, Osona, la Garrotxa, el Ripollès i la Cerdanya s’ha constituït avui a Vic com a associació, sota el nom de Xarxa C-17. La nova entitat està formada per 28 ajuntaments, i també per empreses i organitzacions econòmiques. La constitució té l’objectiu de promoure, defensar i enfortir l'activitat econòmica al voltant d'aquesta concorreguda via, tal com consta en la Declaració de la C-17, signada a finals de 2013 a  Granollers per una quinzena d’ajuntaments.

L’associació fa dos anys que treballa, especialment en quatre grups estratègics: infraestructures, promoció industrial, formació professional i promoció turística. Aquest divendres a Vic s’ha fet un nou pas endavant, i s’han marcat els vuit projectes prioritaris que s’hauran de desplegar al llarg dels propers anys. “Avui comença una nova etapa per treballar conjuntament pel territori i dinamitzar-lo, amb l’impuls de nous projectes”, ha argumentat Josep Mayoral, alcalde de Granollers i primer president de la Xarxa C-17.

Entre aquests, destaca el renovat suport a la polèmica candidatura dels Jocs Olímpics Barcelona-Pirineus 2026, que suposaria una injecció de diners per al territori, amb importants inversions, com el reclamat desdoblament de la xarxa ferroviària. La Xarxa C-17 defensa la iniciativa i ho fa convençuda que “cal un canvi del model turístic que passi per la millora de les infraestructures de comunicació”.

Cal recordar que a les primeres de canvi de la legislatura, el passat mes de juny, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va enterrar la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern perquè no gaudia del “consens popular suficient”. El primer tinent d'alcalde i portaveu del govern municipal barceloní, Gerardo Pisarello, també va deixar clar que aquest tipus de projectes no eren “prioritaris” per al nou consistori.

Ara, però, sembla que la situació ha canviat, tal com ha explicat Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà: “L’Ajuntament de Barcelona ha accedit a crear una comissió per estudiar la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern”. Segons l’edil, el projecte serviria per reequilibrar el territori, un dels objectius fundacionals de la Xarxa C-17. L’alcaldessa de Vic i vicepresidenta de la Xarxa C-17, Anna Erra, també ha defensat la candidatura, que podria suposar “una nova etapa, marcada per un model econòmic sostenible”.

El tren i la carretera

A part dels Jocs Olímpics, la Xarxa C-17 s’ha fixat set projectes més com a prioritaris, entre els quals n’hi ha dos que ja han marcat l’agenda des de l’inici de l’associació: el desdoblament de la línia de Rodalies 3 i la millora de la C-17. Pel que fa al tren, l’associació considera el corredor com a “crucial” i reitera per enèsima vegada que cal desdoblar-lo, la qual cosa repercutiria en millores de comunicació, de freqüència de pas i horaris. Pel que fa a la carretera, s’argumenta que necessita guanyar seguretat i fluïdesa de trànsit, i es proposa el desdoblament de la via entre Lliçà d’Amunt i Parets.
 

Josep Mayoral i Anna Erra, després de ser nomenats president i vicepresidenta de l’associació Xarxa C-17. Foto: Adrià Costa


La Xarxa C-17 també defensa el Pla director del circuit de velocitat, ja que reuneix “el desenvolupament industrial, urbanístic i econòmic que es pot traslladar i implantar en el territori de la C-17”.

Un altre dels punts on s’incidirà són en els projectes europeus d’especialització i competitivitat territorial. Per accedir-hi, es vol impulsar el món del motor-esport, la salut i la metal·lúrgia, que tenen una “interessant especialització” en l’eix de la C-17.

Un altre projecte preveu desgranar la realitat dels polígons industrials de la C-17 per tal de poder treballar conjuntament, municipis i empreses, en la seva millora, amb aspectes com el desplegament de la fibra òptica o els subministraments energètics. Una mancança que l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha reclamat solucionar: “Cal reivindicar el territori de muntanya i posar-lo al costat d’altres com el Vallès o Osona. I calen uns eixos de comunicació àgils i fiables. La fibra òptica ha d’arribar als polígons del Ripollès, on ara no està operativa”.

El sisè projecte és l’impuls de la Formació Professional Dual, que suposarà un treball constant en el camp del coneixement, l’educació i l’empresa, amb un paper central de la Universitat de Vic.

Per últim, es pretén potenciar el transport públic en carretera, amb el desplegament d’un Pla de transport de viatgers.

Els municipis

La Xarxa C-17 és un projecte territorial estratègic que es proposa coordinar els objectius i interessos comuns dels actors públic i privats que conflueixen en aquest espai productiu, i fomentar la seva col·laboració, apostant per a la seva indústria com a valor imprescindible i treballant per desenvolupar els projectes clau indispensables per tal que el corredor de la C-17 esdevingui un eix de promoció econòmica conjunta que permeti potenciar l’ocupació en el seu àmbit.

La Xarxa C-17 està formada per 28 municipis: Mollet, Montmeló, Parets del Vallès, Lliçà de Vall, Lliçà d'Amunt, Canovelles, Granollers, Les Franqueses del Vallès, La Garriga, Vic, Manlleu, Torelló, Olot, Ripoll i Puigcerdà, Aiguafreda, Balenyà, Centelles, Figaró-Montmany, Gurb, l'Ametlla del Vallès, Les Masies de Voltregà, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Martí de Centelles, Sant Pere de Torelló, Sant Eulàlia de Riuprimer, Tagamanent i Tona. A més de diverses empreses o entitats empresarials, entre les quals: La Farga, Sagalés, Estabanell Energia, Comforsa, Pimec, Unió Empresarial Intersectorial del Vallès Oriental, la Cambra de Comerç de Barcelona…
 

Anna Erra i Josep Mayoral, atenent als mitjans després de l’assemblea constituent de l’associació Xarxa C-17. Foto: Adrià Costa