La gira internacional dels Txarango i el Clownia opten als Premis Arc 2015

Els organitzadors afirmen la voluntat de posar els guardons "a l'alçada dels Butaca o els Gaudí" | En la seva tretzena edició, s'han seleccionat un total de 64 nominats en 17 categories

Foto de la presentació dels Premis Arc 2015
Foto de la presentació dels Premis Arc 2015 | Vibra
Redacció
11 de novembre del 2015
Actualitzat el 13 de novembre a les 7:23h

Foto de la presentació dels Premis Arc Foto: Vibra


Txarango continua sent un dels grups de moda de l'escena catalana. El grup del Ripollès està nominat com a millor gira internacional als Premis ARC mentre que el Clownia de Sant Joan de les Abadesses opta al de millor festival.

En la seva tretzena edició, els ARC ha seleccionat un total de 64 nominats en 17 categories. Mishima, Blaumut, Joan Dausà, Joan Miquel Oliver, Els Catarres, Gerturdis, La Pegatina, Mourn, Zoo o els mateixos Txarango són alguns dels 38 artistes nominats en la categoria de "Millor gira" dels Premis ARC que lliurarà l'Associació de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya el proper dilluns 14 de desembre en una gala a la Sala Barts de Barcelona.

Els guardons, que es faran públics durant la gala, també reconeixeran les programacions més destacades, el millor cicle de música o festival, els mitjans de comunicació que donen més suport a la música del país i l'artista revelació, entre altres. Com a novetat, hi haurà dos reconeixements a la trajectòria en comptes d'un: Premi Trajectòria Professional i Premi a la Dedicació Professional. L'acte del 14 de desembre estarà conduït per l'humorista Peyu i comptarà amb les actuacions d'algunes de les formacions més destacades de la temporada.

Posar els premis "a l'alçada dels Gaudí o Butaca"

Igual que en les darreres edicions, els associats d'ARC han comptat amb la col·laboració dels artistes, de l'Institut Ramon Llull i de les associacions ASACC (Associació de Sales de Concerts de Catalunya) i Musicat (Associació de Músics de Girona) per elaborar el llistat definitiu dels nominats i els guanyadors dels guardons.

Xavi Pascual, director dels ARC, ha destacat que els premis cada cop compten amb el suport de més entitats i institucions. A més, el director ha reclamant a la Generalitat que aposti per donar més dimensió als Premis ARC, i "que hi pugui haver uns grans premis de la música igual que existeixen per al teatre o el cinema". A l'horitzó, el desig de poder veure els "grans premis de la música" l'any vinent, "ja sigui en el marc d'un estat propi o federat".
 

Alguer Miquel, fotografiant-se amb unes fans al Clownia. Foto: Marc Cargol


Una llarga llista de nominats

En la categoria de millor gira per sales de Catalunya, els nominats són Itaca Band, Mishima, Projecte Mut i Xarim Aresté. Opten al premi de millor gira per teatres i auditoris de Catalunya els grups Blaumut, Gossos, Joan Dausà i Sisa, Portet i Oliver. En l'apartat a millor gira per festes majors dels Ajuntaments, hi ha tres apartats i els nominats són els següents: Germà Negre, La Loca Histeria, Manuel Fuentes & The Spring's Team i Muntband Versions (grups de versions o tributs); Ebri Knight, Els Catarres, Els Pets i Gertrudis (grups amb temes propis); i La Maravella, la Nova Blanes, Orquestra Nova Saturno i Titanium (grups de ball).

Andrea Motis & Joan Chamorro Group, La Pegatina, Mourn i Txarango opten al guardó de millor gira internacional d'artista o grup català; mentre Carlos Sadness, Els Amics de les arts, Joan Miquel Oliver i Núria Graham podrien guanyar el de millor gira per festivals. Els nominats a millor gira d'artista o grup musical adaptada a públic familiar o infantil són Heavy per xics; Lax'n'xics, Reggae per xics i The Pinker Tones.


D'altra banda, els nominats a millor programació d'espai musical són Depósito Legal (Barcelona), Heliogàbal (Barcelona), Jazz Cava Vic i Voilà (Manresa). Al guardó de millor programació de sala de concerts hi opten Jamboree Jazz&Dance Club (Barcelona), Razzmatazz (Barcelona), Salamandra (L'Hospitalet de Llobregat) i Sala Zero (Tarragona). Mentrestant, la millor programació de teatre o auditori se la podria endur l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles, l'Atlàntida de Vic, l'Auditori de Barcelona o el Teatre Bartrina de Reus.

Pel que fa a les festes majors, estan nominades a la millor programació les de Lleida, les de Terrassa, les Santes de Mataró i la Festa Major de Valls (Sant Joan). En l'àrea de millor cicle de música o festival competeixen el Clownia Festival dels Txarango (Sant Joan de les Abadesses), el festival Cruïlla de Barcelona, el Festival de Cap Roig (Palafrugell) i el Festival Strenes (Girona).

Entre els nominats a millor artista revelació hi ha Gemma Humet, Màia, Obeses, Ramon Mirabet, Sense Sal i Zoo. A millor mitjà de comunicació o programa musical hi competeixen Acustik de la Vanguardia, Els matins de Catalunya Ràdio, El món a Rac 1 i Time out.