L'estat de la riera de Merlès millora, tot i la massificació en alguns trams

Valoració de la campanya d'estiu | El territori es planteja la possibilitat de crear un cos de voluntaris per vigilar la riera el proper estiu

La riera de Merlès en el tram que va entre les Llosses i Sant Jaume de Frontanya
La riera de Merlès en el tram que va entre les Llosses i Sant Jaume de Frontanya | Joan Roma
Aida Morales
25 de setembre del 2015
Actualitzat el 26 de setembre a les 12:02h

Una vegada tancada la temporada d'estiu i, per tant, de bany a la riera de Merlès, l'alcalde de Borredà, Joan Roma, que durant aquest estiu ha realitzat diverses visites d'inspecció, n'ha volgut fer una darrera valoració. En aquesta, creu que s'ha resolt considerablement la problemàtica de les deixalles, fomentant l'autorecollida mitjançant campanyes d'informació. Això també ha ajudat a conscienciar sobre el fet que aquest territori té un gran valor natural en tot el seu tram, donant a conèixer el Pla Especial d'Interès Natural que la regula, i les seves particularitats en flora i fauna. 

Arran de la campanya d'estiu, Roma considera que també s'ha aconseguit regular la velocitat dels vehicles que hi circulaven en alguns trams, així com fomentar un correcte estacionament dels cotxes, possibilitant sortides d'emergència. Aquest fet, però, ha anat de la mà d'un augment de la vigilància per part de patrulles de Mossos d'Esquadra i Agents Rurals, amb l'anunci de futures sancions relacionades amb tots aquests aspectes. 

En conjunt, ha dit, una valoració positiva, tot i que, segons ha afirmat, “encara queda molt per fer”. I és que, durant els mesos d'estiu, la riera de Merlès pateix una gran massificació, amb gorgs que poden encabir més de 200 persones, que caldria esponjar en espai i temps per no malmetre l'entorn natural. A més, alguns usuaris venen acompanyats de gossos que, segons l'alcalde de Borredà, “volten i campen per qualsevol lloc, embrutant i molestant”, no solament els usuaris, sinó també el bestiar que pastura pels voltants. 

“Vénen grups amb ànims d'ocupar el territori, i fer-se'n amos i senyors, plantant cara a propietaris o vigilants”, ha denunciat. Per això, ha afegit que, segons la seva opinió, caldrà incrementar la vigilància durant els caps de setmana d'estiu, amb un cos de voluntaris o personal contractat per ajuntaments, amb l'ajuda de la Diputació de Barcelona o la Generalitat de Catalunya. 

Unes actuacions, ha dit, que han de seguir acompanyades per més regulació de les zones d'aparcament, conscienciació sobre les deixalles i atenció en altres parts del riu. Tal com ha apuntat, falten “entre tres i quatre anys per arribar als objectius plantejats”, tot i que, durant els darrers, assegura que s'han obtingut “resultats impensable” pels quals els berguedans s'han de felicitar.

Un paratge idíl·lic amb un ecosistema delicat

La riera de Merlès és un paratge natural idíl·lic, amb racons de gran bellesa i basses espectaculars de punta a punta del seu recorregut. Un curs d'aigua que va de les Llosses fins a Merlès, passant per Borredà, Lluçà, La Quart i Sagàs. Té uns 20 quilòmetres, creua camins i carreteres, i transcorre de nord a sud fins arribar al riu Llobregat.

L’afluència massiva de gent, però, ha posat en perill el delicat ecosistema d’aquesta zona, amb una degradació visible de l’entorn: marges deteriorats, cotxes aparcats per tot arreu o deixalles escampades a qualsevol lloc.

La riera de Merlès creua tres comarques (Osona, el Ripollès i el Berguedà) i dues demarcacions (Barcelona i Girona), la qual cosa sempre ha complicat un acord global de gestió que posi una mica d’ordre.
 

Brutícia recollida aquest estiu a la Riera de Merlès. Foto: Joan Roma.