Un projector digital salva el Cinema Catalunya de Ribes de Freser

Els Amics del Cinema de la Vall de Ribes, amb l'ajut del consistori i la Diputació, han pogut adquirir l'equip i evitar abaixar la persiana

per ACN , 22 de setembre de 2015 a les 10:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de setembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

(D'esquerra a dreta) El propietari del cinema, Eugeni Casals; el president dels Amics del Cinema de la Vall de Ribes, Joaquim Roqué, i l'alcalde de Ribes de Freser, Marc Prat Foto: ACN


Els voluntaris que en els últims anys han mantingut obert el centenari Cinema Catalunya de Ribes de Freser respiren tranquils amb la compra del projector digital, indispensable per poder oferir estrenes. Fa un any, feien una crida a les administracions perquè el seu preu, 45.000 euros, era "inassumible" pels Amics del Cinema de la Vall de Ribes, l'associació sense ànim de lucre que gestiona l'antic teatre des del 2008 amb el suport de l'Ajuntament. La Diputació i el consistori han reunit els diners que permetran fer "renéixer" aquest equipament que suposa un revulsiu per al poble, cultural i turístic. "Hem salvat el cinema" diu orgullós el seu president, Joaquim Roqué.


La Diputació de Girona ha atorgat a l'Ajuntament uns 30.000 euros que han servit per adquirir el projector digital. El consistori hi ha hagut d'afegir uns 15.000 euros més per als ajustos tècnics.

Un revulsiu cultural i econòmic


L'any 2007, en plena crisi, el propietari va haver d'abaixar la persiana per la falta de negoci. Un any més tard, però, els Amics del Cinema de la Vall de Ribes van decidir tornar-lo a obrir i gestionar-lo ells mateixos gràcies a l'acord de col·laboració amb l'Ajuntament que va accedir a pagar el lloguer de la sala al propietari. A canvi, l'associació es va comprometre a afrontar les despeses de manteniment i gestió, com el pagament d'exhibició pública a les distribuïdores de pel·lícules, i de les reparacions necessàries del dia a dia així com les factures de llum i calefacció. Des de llavors, calculen que en aquesta sala hi han invertit uns 25.000 euros procedents de les aportacions dels socis, però els era impossible recaptar ara el que faltava pel projector.

El cinema funciona gràcies a la feina dels voluntaris que s'encarreguen de que tot rutlli, com ara el control de sala, la venda d'entrades -es paga en concepte de donació- o la sala tècnica -aquesta tasca la fa l'Eugeni Casals, propietari del cinema-. L'associació va començar amb vuit membres però ara ja són 370. Per un poble que no arriba als 2.000 habitants "no està gens malament", reconeix Roquer.


L'alcalde del municipi, Marc Prat, destaca el paper que té el cinema a nivell cultural però sobretot a nivell de turisme perquè és un recurs més per fer "mes agradable i atractiva" la visita a un poble petit com Ribes. L'alcalde reconeix la feina que durant aquests anys han fet els Amics del Cinema tot dient que "amb la gran estima i amor" que senten per aquest art han mantingut "viva" la sala.

Millor so i imatges més brillants

El projector digital permetrà als espectadors gaudir de les pel·lícules amb molta més qualitat d'imatge i so del que estaven acostumats. La nova adquisició, però, no eclipsarà l'altra tasca important de l'associació, com és la de mostrar pel·lícules de 35 mm i per tant "l'antiga màquina" de projectar continuarà tenint un paper a la sala per poder veure els films més antics.

La presentació oficial del projector serà el 3 d'octubre i els Amics del Cinema conviden a tot el poble: busquen sorprendre amb una pel·lícula que sigui significativa.

 

Participació