Demostració de força de Junts pel Sí

La llista independentista omple la plaça de l'Ajuntament de Ripoll aplegant vora mig miler de persones | Lluís Llach, en un discurs molt aplaudit, afirma que s'està vivint "una de les insurreccions populars i pacífiques més importants d'Europa dels darrers anys” | Jordi Munell assegura que Guifré el Pilos ja va fer una declaració unilateral d'independència

Lluís Llach, envoltat de dones al míting de Junts pel Sí a Ripoll
Lluís Llach, envoltat de dones al míting de Junts pel Sí a Ripoll | Arnau Urgell
Arnau Urgell
05 de setembre del 2015
Actualitzat el 08 de setembre a les 19:16h

Jordi Munell, Neus Munté, Lluís Llach, Oriol Amat i Carme Freixa. Foto: Arnau Urgell
 

Junts pel Sí ha fet una autèntica demostració de força aquest migdia a Ripoll. La llista independentista, que inclou CDC, ERC, representants de les entitats sobiranistes i d'altres formacions com MES i Demòcrates de Catalunya, ha omplert la plaça de l'Ajuntament amb vora mig miler de persones, una xifra absolutament extraordinària a la comarca respecte la resta de mítings dels darrers comicis.

L'estrella de la matinal ha estat Lluís Llach, l'atípic cap de llista de la coalició a les comarques gironines i icona per a generacions d'independentistes. Omplia estadis i sales de concert com a cantautor i ara fa el mateix a les places on “actua” com a candidat de Junts pel Sí. No n'ha estat una excepció el míting d'aquest migdia a Ripoll, el “bressol de la Catalunya independent”, tal i com l'han batejat tan l'actual alcalde, Jordi Munell, com l'exalcaldessa, Teresa Jordà. Llach, en aquesta ocasió, s'ha envoltat –literalment- de dones en una foto prèvia a l'acte en el marc de la jornada de “Juntes pel Sí” on la llista unitària sobiranista ha volgut celebrar un “superdissabte” en clau femenina.

Míting de Junts pel Sí a Ripoll Foto: Arnau Urgell


Ripoll és conegut com el “bressol de Catalunya” pel paper de Guifré el Pilós en la fundació de la nació catalana. L'alcalde Jordi Munell, número 8 de la llista gironina de Junts pel Sí, ha assegurat que el comte “ja va fer una declaració unilateral d'independència”. “És un precedent”, ha assegurat mig seriosament, mig en broma. I a tocar d'on està enterrat aquesta figura clau de la història de Catalunya, centenars de persones s'han aplegat per escoltar l'economista Oriol Amat, la vicepresidenta Neus Munté i el cantautor i escriptor Lluís Llach. Amat ha estat un dels més aplaudits en assegurar que “Catalunya no estarà ni un sol segon fora de la Unió Europa”. També ha intervingut Maria Carme Freixa, alcaldessa de Vallfogona, presidenta comarcal d'ERC i representant de Ripollès a la candidatura.

Llach s'ha definit com a “representant de la majoria geriàtrica” en un discurs interromput per aplaudiments constants. Ha assegurat que l'Estat “també intenta anorrear els espanyols i Espanya” però ha afirmat que els catalans “tenim la sort que en podem escapar exercint el dret a l'autodeterminació”. Reivindicant-se com a “persona d'esquerres”, Llach ha fet una crítica frontal a Felipe González recordant la seva “traïció” als militants progressistes i en la “creació del terrorisme d'estat”. “Aquest és el cínic que ara ens ve a donar lliçons dient que som fatxes o nazis”, ha assegurat. Però després, ha continuat carregant contra Aznar –recordant el paper de Jordi Pujol per investir-lo-, Zapatero i el “Marianito”. “Però un dia vam decidir passar de ser aspirants a ciutadans a ciutadans de ple dret”, ha assegurat. “El 2010 vam viure un canvi de xip. Vam dir s'ha acabat i ara estem vivint una de les insurreccions populars i pacífiques més importants d'Europa dels darrers anys”.

Llach, que ha acabat citant Miquel Martí i Pol, ha demostrat que en un moment on la classe política no gaudeix de massa popularitat triomfen els discursos dels candidats no professionals. “Romeva està com un tren” o “És fantàstic escoltar l'Oriol . Els cantants somniem truites i arriba un economista com ell i amb un pim pam ens ho explica tot perfectament”, han estat alguna de les perles del cantautor que, a risc de fer un lleig a Ripoll i el Comte Guifré, ha volgut reivindicar Verges com l'“autèntic bressol de la independència”. Abans i després, el cap de llista s'ha fet un fart de fer-se fotos –especialment amb dones-. “A mi això no em passa. Però amb en Romeva i en Llach és una altra història”, ha admès l'alcalde de Ripoll que avui ha fet d'amfitrió i tot apunta que a partir del 27-S serà per primera vegada diputat.

Lluís Llach no ha parat de fer-se fotos abans del míting. Foto: Arnau Urgell