La síndrome de la classe turista

Meritxell Bayés, Judith Colomer i Núria Gomis
01 de setembre del 2015
Actualitzat a les 18:55h
A partir de finals dels anys 90, es comença a utilitzar l'expressió  “síndrome de classe turista” per descriure els efectes que provoca la immobilitat sobre l’organisme durant els vols de llarga durada. La popularitat o temor a la síndrome és causat pel un cas d’una jove anglesa de 28 anys que va morir després que el seu avió aterrés a Londres, procedent d’Austràlia. La seva autòpsia va revelar que havia mort a causa d’un tromboembolisme pulmonar, probablement a conseqüència de romandre tantes hores asseguda.

La síndrome de la classe turista consisteix en patir en més o menys grau una trombosi venosa causada, com hem dit, a l’escassa mobilitat a la que estem sotmesos durant els viatges que se suma al descens de pressió atmosfèrica.

En condicions normals, els músculs de les extremitats exerceixen un efecte massatge que facilita que la sang de les venes flueixi amb normalitat. Durant els viatges, l'escassa mobilitat provocada per la reducció d’espais i per el fet que estiguem asseguts durant hores, dificulta el retorn venós. Si la sang no flueix amb normalitat s’inflen els turmells, les cames s’endureixen i apareix el risc de formació de coalls.

La trombosi venosa, consisteix en la formació de coalls de sang (trombos) a les venes profundes de les cames. Aquests poden desplaçar-se un cop la persona es posa dreta o bé camina, i es belluga fins arribar als pulmons, on pot arribar a provocar l'embòlia pulmonar.

Diversos estudis demostren la relació causa efecte existent entre el sedentarisme durant els viatges juntament amb el canvi brusc de pressió atmosfèrica, i el risc de patir una trombosi venosa que podria derivar en una embòlia pulmonar. Aquesta síndrome també pot donar-se viatjant en altres tipus de transport: tren, autobús, cotxe.

Per tal de minimitzar el risc caldria prendre una sèrie de mesures:
  • No viatjar amb roba ajustada
  • No creuar les cames durant el viatge
  • Fer exercicis amb les cames
  • Aixecar-se i caminar una mica pels passadissos
Les persones amb major risc de patir una trombosi profunda són, en general, persones grans, gent amb varius i altres problemes circulatoris; fumadors i persones amb sobrepès; dones embarassades i les que prenen anticonceptius; persones amb trombosis prèvies; persones amb cirurgies recents o traumatismes recents. 

Meritxell Bayés, Judith Colomer i Núria Gomis. Diplomades en Infermeria