Retiren vuit bosses plenes de deixalles de l’entorn del Torrent de la Cabana

La CUP de Campdevànol organitza una jornada reivindicativa deslluida pel mal temps

Voluntaris netejant el Torrent de la Cabana i la Font del Querol
Voluntaris netejant el Torrent de la Cabana i la Font del Querol | Aina Zarco
Jordi Remolins
20 d'agost del 2015
Actualitzat a les 11:08h

Membres de la CUP de Campdevànol netejant el Torrent de la Cabana i la Font del Querol. Foto: Aina Zarco


Vuit bosses plenes de brossa i deixalles i una nevera portàtil va ser el resultat de la batuda que dissabte passat va realitzar el grup municipal de la CUP de Campdevànol al Torrent de la Cabana i la Font del Querol. Tots dos paratges pateixen des de fa anys la massificació del turisme estiuenc, sobretot en caps de setmana i festius, que ha obligat a l'ajuntament a prohibir-hi el bany durant dues temporades. Malgrat aquesta prohibició la presència de banyistes segueix essent habitual, fins al punt que fa unes setmanes la CUP va comptar-hi fins a 700 persones.

El resultat de tanta gent en un entorn natural que fins fa unes dècades era gairebé patrimoni exclusiu de la gent de Campdevànol ha derivat en una degradació progressiva. Allà on abans hi havia un sol camí per arribar al Torrent de la Cabana, ara se n'hi han obert set o vuit més. La fauna i la flora habituals han desaparegut sota l'efecte de la petjada dels humans. Les deixalles s'agermanen amb la vegetació i la salubritat de l'aigua ha deixat de ser l'adient sobretot els dies de major concentració de banyistes.

Durant la trobada dels membres de la CUP, on van participar més d'una desena de simpatitzants i militants, volia repartir-se per l'entorn dels gorgs informació advertint a aquells que segueixen transgredint la normativa municipal, dels efectes de la seva actuació. El mal temps va minimitzar aquesta jornada informativa, perquè només alguns irreductibles havien acudit tot i la climatologia gairebé tardorenca al Torrent.

Per això aquest mateix cap de setmana la CUP repetirà la sortida, per seguir fent pedagogia i concienciar als banyistes. Malgrat tot, la neteja efectuada a tot l'entorn evidencia que més enllà de la prohibició, el problema segueix molt latent.

La resta de poblacions de la comarca temen ara que en cas de solucionar-se la massificació a Campdevànol, això no comporti un allau de nouvinguts a les seves rieres. Ripoll, Les Llosses i Sant Joan de les Abadesses ja ho han debatut o pres mesures per evitar-ho.
 

Vuit bosses d'escombraries van treure del Torrent de la Cabana i la Font del Querol. Foto: Aina Zarco