Joan Manso es converteix per sorpresa en el president del Consell Comarcal

CDC recupera el càrrec després de 18 anys | Miquel Rovira, dies després de deixar Unió i ser un dels fundadors de Demòcrates de Catalunya, no revalida la presidència

Redacció
16 de juliol del 2015
Actualitzat el 17 de juliol a les 18:00h
Els 19 consellers del Consell Comarcal 2015-2019
Els 19 consellers del Consell Comarcal 2015-2019 | CCR

Constitució del Consell Comarcal del Ripollès 2015-2019 Foto: CCR


Joan Manso es va convertir per sorpresa aquest dimecres al vespre en el nou president del Consell Comarcal en detriment de Miquel Rovira. La notícia, que va començar a circular com la pólvora al llarg del matí, no es va confirmar fins poc abans d'iniciar el ple de constitució de la institució. Rovira, que fa pocs dies va encapçalar la dissolució d'Unió al Ripollès i va ser una de les cares visibles de la creació de Demòcrates de Catalunya, va pagar els plats trencats de la crisi del partit socialcristià i es queda sense revalidar la presència.

Unió Demòcratica en els darrers dies ha exigit que els militants que han marxat al nou partit sobiranista Demòcrates de Catalunya retornin les actes de consellers comarcals i diputats provincials. En el cas del Ripollès tot apunta que el partit de Duran i Lleida va vetar la figura de Miquel Rovira com a president del Consell Comarcal. Si CDC hagués tirat pel dret és possible que s'hagués produït una forta crisi que hagués afectat de retruc altres institucions –UDC, per exemple, governa amb Marc Prat l'Ajuntament de Ribes de Freser.

Joan Manso, alcalde de Campdevànol des del 2011, va rebre els deu vots dels consellers de Convergència i d'Unió i podrà governar amb majoria absoluta. El seu nom, juntament amb el de Pep Coma, havia sonat com a possible president de la institució si CDC, com ha acabat passant, volia recuperar el càrrec després de 18 anys. En una entrevista a ElRipollès.info realitzada durant la campanya electoral va evitar posicionar-se sobre si es postulava o no a la presidència del Consell.

Els 19 consellers del Consell Comarcal 2015-2019 Foto: CCR


Deu vots per Manso i cinc per Batchelli
 
La constitució del nou Consell Comarcal va començar amb la creació de la mesa d’edat, formada per Enric Gràcia, el conseller electe de major d’edat, i Joan Manso, el de menor edat. Tot seguit, es va produir el jurament o promesa del càrrec per part dels consellers i, finalment, l’elecció del president a través de votació en una urna. A banda de l'alcalde de Campdevànol, l'altre candidat va ser el republicà Jordi Batchelli que va rebre els cinc vots del seu grup. La resta de partits amb representació comarcal –MES, PSC i la CUP- es van abstenir. Cal recordar que en l'anterior mandat només hi havia tres grups: CiU, el PSC i ERC.

L’acte es va tancar tancat amb els discursos dels cinc grups comarcals amb representació al Consell i del propi president. Jordi Batchelli, com a portaveu d’ERC, Jordi Caparrós, com a portaveu de MES, Anna Belén Avilés del PSC-CP i Mariona Baraldés de la CUP. Tots els grups han destacat la voluntat de treballar per aconseguir que el Ripollès millori en tots els sentits i sobretot en àmbits com l’econòmic, les noves tecnologies, les comunicacions, etc. També van mostrar la sorpresa pel relleu de Rovira per Manso.

El nou president va voler destacar especialment el perfil humà, el compromís i la dedicació de Rovira al llarg d’aquests darrers quatre anys. Així mateix va manifestar el seu compromís per treballar amb la mà estesa amb tots els grups de manera que aquest treball tingui els millors fruits possibles per a la comarca i pels seus ciutadans.

Les cares dels nous govern i oposició

Tot i que encara es desconeix quines àrees de govern i quins càrrecs ocuparan cada conseller (es donaran a conèixer en el ple de configuració del cartipàs, que es convocarà d’aquí uns dies), sí que ja queden confirmades les noves cares del govern i l’oposició del Consell Comarcal del Ripollès.

El govern, de CiU, estarà format Joan Albamonte i Ventanyol, regidor de Ribes de Freser; Mònica Bonsoms i Pastoret, alcaldessa de Vilallonga de Ter; Josep Estragués i Bonada, regidor de l’Ajuntament de Toses; Josep Coma i Guitart, alcalde de Molló; Dolors Cambras i Saqués, alcaldessa de Sant Pau de Segúries; Eudald Picas i Mitjavila, alcalde de Gombrèn; Joan Manso i Bosoms, alcalde Campdevànol; Maria Immaculada Constans Ruiz, alcaldessa de Queralbs); Enric Gràcia, regidor de l’ajuntament de Planoles i Miquel Rovira i Comas, regidor de l’ajuntament de Ripoll

L'oposició estarà format per ERC-AM amb Jordi Batchelli i Aulinas, regidor de l’Ajuntament de Campdoron; Jaume Garcia i Anglada, regidor de l’Ajuntament de Campdevànol; Roger Bosch i Capdevila; regidor de l’Ajuntament de Ripol; Josep Tremps i Bosch, alcalde d’Ogassa i Joan Dordas i Riu, alcalde de Campelles. Moviment d'Esquerres (MES), està representat per Jordi Caparrós i Marcè, regidor de Sant Joan de les Abadesses i Lluís López i Lafuente, regidor de l’ajuntament de Campdevànol. Anna Belén Avilés i Ramos, regidora de l’ajuntament de Ripoll, serà la representant del grup del PSC-CP i finalment Mariona Baraldés, regidora de Campdevànol, completa els grups de l’oposició com a representant de la CUP.