La Núria-Queralt celebra els 25 anys amb el Campionat de Catalunya d'ultres

La ultratrail més veterana del país veu reduïda la participació però augmenta la seguretat | Un total de 116 corredors faran la travessa de 82 km i una seixantena la Bagà-Berga Trail Nit

Aida Morales
02 de juliol del 2015
Actualitzat el 03 de juliol a les 11:06h
La Núria-Queralt arriba al 25è aniversari
La Núria-Queralt arriba al 25è aniversari | Xavier Capdevila

La Núria-Queralt arriba al 25è aniversari. Foto: Xavier Capdevila


L'ultratrail més clàssica de Catalunya, la Núria-Queralt, arriba aquest any a la seva 25a edició. Un quart de segle en què aquesta travessa organitzada per l'Associació de Muntanyencs Berguedans ha anat evolucionant, en una metamorfosi adaptada a les noves realitats i també a les noves demandes dels corredors. L'aniversari se celebrarà amb la coronació dels campions de Catalunya de l'especialitat.

Durant aquest temps, ha explicat en roda de premsa un dels seus organitzadors Lluís Soler, la cursa ha passat per etapes de gran dificultat, va ser la primera que va superar els 2.000 metres, va tenir més de 600 participants el 2009 i, en aquestes últimes edicions, està agafant un rumb més orientat a la seguretat. Això és així, ha explicat, per la gran competència de curses que actualment es fan a Catalunya i a l'Estat espanyol, i la necessitat de desmarcar-se. L'any passat la victòria va per Pau Capell i Laia Díez que, finalment, acabarien guanyant la Copa Catalana.

Pau Capell, guanyador de la Núria-Queralt 2014.. Foto: Josep Maria Montaner


La 25a edició de la Núria Queralt, doncs, comptarà aquest any amb 116 corredors, entre els quals destacarà Juanjo Oliva, Marc Balañà i el campió d'Europa de raquetes de neu, Jordi Uró. La cursa sortirà de Núria a les 11.00 del matí i seguirà per Nevà, Castellar de n'Hug, Pla d'Erols, Rebost, Bagà, Saldes, Ensija, Peguera i Berga. Aquesta tindrà un total de 82,4 quilòmetres, amb 5.874,10 de desnivell positiu, i una alçada màxima de 1.122,30 metres.

 

Un dels organitzadors de la Núria-Queralt, Lluís Soler Foto: Aida Morales

A més, i per tercer any consecutiu, també es repetirà la marató de 42 quilòmetres de Bagà-Berga Trail Nit, les inscripcions de la qual estaran obertes fins a última hora, i en què, actualment, hi ha una seixantena d'inscrits. 

Més seguretat

“S'ha de buscar l'equilibri entre participació i seguretat”, ha declarat Soler. Segons ell, allò més important d'una ultratrail “no és la quantitat” de corredors, sinó “fer-la bé” i sense donar marge a les trampes o a una mala organització que, de retruc, comporti accidents. Per això, tot i que en altres edicions aquesta cursa va gaudir d'una gran participació, es mostra satisfet dels 116 inscrits que enguany hi ha. 

Tant al Berguedà com al Ripollès, però, ha lamentat el “handicap” d'aquestes comarques per ser “terra d'entrenament” de grans esportistes. Per una banda, ha dit, això és positiu, ja que és una escola de trail running; però per l'altra, a l'hora de competir, aquests corredors prefereixen anar a buscar terrenys nous. 

A més, la disminució de participants es justifica aquest any per la incorporació del certificat metge per a tots els participants. Un document que ha de justificar el bon estat de salut dels corredors per saber “com està la màquina”. No obstant, creuen que és una mesura que s'ha de mantenir i que, amb el temps, s'anirà incorporant: “Encara falta una mica de pedagogia”. 

Per la seva part, la regidora d'Esports de l'Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, ha donat tot el suport a l'organització, afirmant que és una prova que afavoreix "el contacte amb la natura, l'entorn i la promoció de la terra". En aquest sentit, Garcia ha manifesta la seva voluntat de que aquesta ultratrail es pugui mantenir durant 25 anys més.

NacióMuntanya cobrirà la cursa amb una crònica i una extensa galeria de fotos de Josep Maria Montaner.
 

Fotos Travessa Núria-Queralt 2014 (Adrià Costa)

Fotos Travessa Núria-Queralt 2013 (Xavier Capdevila)

Fotos Travessa Núria-Queralt 2011 (Lleïr Soler/92km.com)

Fotos Travessa Núria-Queralt 2009 (Joan Benet)

 

Presentació de la Núria-Queralt a l'Ajuntament de Berga Foto: Aida Morales