Alguer Miquel: «Les entrades per a la mainada van ser les primeres en volar»

El cantant de Txarango valora l'èxit del Clownia com un festival intergeneracional que s'ha inspirat en referents europeus | De cara al 2016 només tenen clar que tornaran al Senegal

Arnau Urgell
01 de juliol del 2015
Actualitzat el 02 de juliol a les 16:46h
Alguer Miquel, fotografiant-se amb unes fans
Alguer Miquel, fotografiant-se amb unes fans | Marc Cargol

Alguer Miquel, fotografiant-se amb unes fans. Foto: Marc Cargol


El Clownia Festival va viure aquest cap de setmana la segona edició a Sant Joan de les Abadesses. Alguer Miquel, tot just acabar el concert de Txarango, va valorar molt positivament la consolidació d'un certamen que ja prepara la tercera edició. Això sí, ho farà sense l'actuació de Txarango que al novembre tancaran cinc anys de gires quasi consecutives. Miquel en destaca que és un festival intergeneracional on les primeres entrades en esgotar-se van ser les reservades per a la mainada.

- Encara en calent, com valora el segon Clownia Festival?

- La valoració és que estem totalment emocionats. Són molts mesos de preparació, amb molta gent implicada que bàsicament ho fa amb l'objectiu que tots els que vinguin s'ho passin bé. Per tot plegat, estem molt feliços i contents. Els grups que han vingut també ho estan. La gent que ha vingut de fora també. Els de Sant Joan també. Per nosaltres són dos dies que se'ns remou tot perquè se'ns ajunten els amics del món de la música amb els de tota la vida. És brutal. És un somni fet realitat.

- Com veu el festival de cara a Sant Joan de les Abadesses?

- El Clownia té un ambient de dia que no es troba en cap altre festival ni de Catalunya ni de la resta de la península Ibèrica. Programar moltes activitats al matí i a la tarda crea un ambient sa, diürn, de bon rotllo, de gent de totes les edats, de totes les generacions i amb ganes de passar-s'ho bé. I la gent del poble ens para i ens dóna les gràcies i, nosaltres, els hi donem a ells.

- Creu que s'ha consolidat el festival?

- Sí. Quan vam proposar el cartell i vam posar a la venda les entrades pràcticament no n'hem parlat més fins una setmana abans per explicar com arribar-hi. Els abonaments s'han venut sols perquè la gent tenia moltes ganes de tornar-hi. Enguany era una mica més gran –tot i que no pretenem créixer amb persones perquè l'entorn és el que és-. En tot cas, és un projecte totalment consolidat i molt viu.

- Va néixer com un festival intergeneracional però en la segona edició encara ha anat a més...

- Sí, nosaltres pensem que tal i com la música no té fronteres geogràfiques tampoc les té d'edat. En realitat, els nens escolten les cançons que escolten els seus pares i, en moltes ocasions, estan més predisposats a propostes noves de teatre o circ, per exemple. El fet que hi hagués públic de totes les generacions ens ho imaginàvem i, per aquest motiu, vam programar activitats per cobrir el màxim de franges. La gran novetat d'enguany va ser una fira al camp de futbol que vam descobrir a Suècia. Es tracta d'una companyia catalana que fa “teatre de màquines” i és un gran muntatge amb nòries i cavallets fetes amb material reciclat i que fomenten la interacció entre pares i fills. De fet, les entrades reservades per a la mainada van ser les primeres que van volar.

- És un festival amb un format força inèdit a Catalunya. On us heu inspirat?

- Hem copiat molts festivals europeus on hi ha una manera d'enfocar la vessant cultural que no tenim aquí. Si arribes a un festival a les dotze de la nit –ja sopat i ben fosc- tot queda en una part residual. A Europa tot comença de dia, amb les famílies senceres, amb gent de 60 i 70 anys botant...

- Aquesta aturada del 2016 ve amb la idea de presentar disc al tercer Clownia?

- No, segur que no. El novembre acomiadarem aquest cicle de cinc anys i volem recuperar la feina de formigueta de tornar-nos a trobar amb la música sense presses al local d'assaig. El 2016 tirarem endavant el Clownia però Txarango no hi tocarà. Tindrem per endavant un any per preparar un disc que gravarem entre finals de 2016 i inicis de 2017. En tot cas, no volem posar calendari. I l'únic que tenim fixat és el fet que el febrer tornem al Senegal per continuar amb el projecte a Caparan.

Les cròniques del Clownia 2015

Txarango s'envolta d'amics en el concert culminant del segon Clownia

La Pegatina i Aspencat triomfen a la primera nit del Clownia de Sant Joan

El Clownia arrenca a Sant Joan amb l'anunci que hi haurà tercera edició

El Clownia s'instal·la a Sant Joan amb molt bon temps i calor d'estiu


Galeries de fotos del Clownia

Fotos del Clownia 2015: segona jornada (Marc Cargol)

Fotos del Clownia 2015: primera jornada (Marc Cargol)

Fotos del Clownia 2014: concerts de Txarango i Strombers (Rastres Fotografia)

Fotos del Clownia 2014: concert de Txarango (Marc Cargol)