30 de juny de 2015, el dia que tindrà un segon més

L'anomalia es produeix per una irregularitat en la rotació

per Europa Press, 30 de juny de 2015 a les 11:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de juny de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'últim minut de juny tindrà 61 segons per poder ajustar els rellotges a la rotació de la Terra, segons ha anunciat el Servei Internacional de Rotació de la Terra i Sistemes de Referència (IERS), de l'Observatori de París.

Encara que les persones no notaran aquest canvi, aquesta nit entre les 23:59 i les 00:00, hi haurà un segon més, una anomalia causada per la irregularitat de la rotació de la Terra. "Els grans sistemes de navegació per satèl·lit i les sistemes de sincronització de les grans xarxes d'ordinadors hauran de tenir en compte aquesta modificació per no tenir problemes amb les seves aplicacions informàtiques", ha explicat Daniel Gambis, director del Servei de Rotació de la Terra.   


L'IERS ha afirmat que no és la primera vegada que passa, ja que des de l'any 1927 s'ha afegit un segon més en 26 ocasions, amb l'objectiu de reajustar el calendari humà amb el moviment dels astres. L'última vegada que va succeir va ser el 2012. 

Tot i així, hi ha molts països que es mostren partidaris d'afegir una hora cada 600 anys, una idea proposada per la Unió Internacional de Telecomunicacions. Mentre la Xina i Gran Bretanya s'oposen a aquest canvi, els Estats Units, Itàlia, França, Alemanya, Japó i Rússia hi donen suport. 


Segons indica l'IERS, la Terra té una tendència a desaccelerar-se a causa de l'atracció gravitacional entre la lluna i el sol, responsable de les marees. També depèn dels moviments atmosfèrics, variacions en el glaç i forces com els terratrèmols. 

Aquest segon és necessari per mantenir els estàndards sincronitzats amb els calendaris civils, de base astronòmica. El segon a les 23:59:60 podria causar un gran desgavell a Internet, com ja va passar el 2012, quan les servidors d'Internet Foursquare, Reddit i Linkedin ho van interpretar com un error. 

 

Participació