Txarango s'envolta d'amics en el concert culminant del segon Clownia

Dani Rifà, 9 Son i, especialment, l'Elèctrica Dharma, col·laboracions de luxe al concert més esperat del festival de Sant Joan de les Abadesses | L'any vinent hi haurà tercera edició però sense el grup del Ripollès que no publicarà el tercer disc fins a finals de 2016 o inicis de 2017

Foto de família en acabar el concert de Txarango al Clownia Festival
Foto de família en acabar el concert de Txarango al Clownia Festival | Marc Cargol
Arnau Urgell
28 de juny del 2015
Actualitzat el 29 de juny a les 18:42h

Foto de família en acabar el concert de Txarango al Clownia Festival. Foto: Marc Cargol


Txarango es va envoltar d'amics en el concert culminant del segon Clownia, el festival que el grup del Ripollès organitza a Sant Joan de les Abadesses. Dani Rifà de Tremendamente, els 9 Son –un dels grups que es van donar a conèixer a la primera edició- i, especialment, la veterana Companyia Elèctrica Dharma van acompanyar Alguer Miquel i companyia en un recital que va fer petit el recinte de l'antiga fàbrica Cotolla del municipi santjoaní. L'any vinent, com ja s'havia anunciat a la prèvia, hi haurà tercer Clownia però sense els Txarango a l'escenari. I és que el tercer disc es farà esperar fins a finals del 2016 o, fins i tot, a inicis del 2017.

El concert dels Txarango –tot i ser tot just el segon de la segona nit- era la cirereta del Clownia. En acabar, i a l'espera dels darrers recitals, bona part de l'organització –el mateix grup, l'Ajuntament i les empreses de "management"- celebraven l'èxit d'un certamen que ha passat de ser un esdeveniment  singular per presentar un disc a la possibilitat que es consolidi en el temps. Ho vol el municipi –“Estem aconseguint posar Sant Joan al mapa de la música catalana”, explicava Jordi Caparrós, regidor de Cultura i Festes i una de les ànimes del Clownia- i també el grup. De fet, l'“aturada creativa” dels Txarango per l'any vinent no impedirà que hi hagi festival i l'objectiu és que continuï durant molts anys.

La segona i darrera jornada del festival es va completar amb els suecs Hoffmaestro, els valencians Zoo i els punxadiscos Calavera Collective. Abans, l'espai Àgora va vibrar amb la presència d'Amparo Sánchez –ànima d'Amaparanoia- en un dels concerts de major qualitat del certamen. Menció a part mereix un DJ OGT, l'encarregat d'enllaçar els temps morts entre grups i que en la segona jornada punxant va tenir la curiosa col·laboració dels japonesos Caribbean Dandy.

Alguer Miquel, en ple salt al concert del Clownia. Foto: Marc Cargol


Un dels darrers cinc concerts al país

Txarango va arrencar el concert després que el festiu Niño de la Hipoteca es dediqués a escalfar l'ambient quan encara clarejava. El recital va tenir una estructura similar a la de la primera edició del Clownia on van presentar per primera vegada “Som riu”, el segon disc de la banda del Ripollès. Precisament, el fet que fos un dels darrers cinc concerts al país –aquest estiu giraran sobretot a Europa i el Japó- el feia força especial.

Una de les novetats va ser recuperar el “Welcome to Clownia” –cançó que formava part de la primera gira, quan el grup encara no havia gravat cap llarga durada-. Alguer Miquel, des de l'escenari, va recordar aquell primer concert de l'actual etapa del grup el desembre de 2010 a Ripoll. “En cinc anys han canviat moltes coses”, va assegurar i també en va fer una lectura política. “Moltes de les places –en referència al 15-M i altres moviments socials- han entrat als ajuntaments. I el que ens queda encara...”, va afirmar.

Una de les primeres col·laboracions de la nit va ser la de 9 Son, grup que va sorprendre l'any passat en un dels concerts matinals a la plaça Major i que en aquesta ocasió va acompanyar els Txarango precisament amb “El meu poble”. Dani Rifà, el carismàtic líder de Tremendamente, va ser l'encarregat de portar el reggae a Sant Joan mentre que l'Elèctrica Dharma, en la seva primera col·laboració amb els del Ripollès, van ser els convidats més especials.

El Clownia, un festival intergeneracional. Foto: Marc Cargol


Un festival també pensat per als més petits

El Clownia ja va néixer el 2014 pensat com un festival on, a banda del jovent, té una clara vocació familiar i intergeneracional. “Ho veiem arreu d'Europa on també hi ha concerts de nit però les activitats de matí i tarda també són molt importants”, explicava un satisfet Alguer Miquel en acabar el concert. “La mainada acaba escoltant el què posen els seus pares i els agrada molt poder ser en un festival com aquest”, afegia.

De fet, malgrat augmentar l'aforament fins a 5.000 abonaments, el Clownia no ha perdut aquest caràcter singular. Els espais específics per als més petits han augmentat amb zones de joc a l'interior del recinte així com un curiós espai d'atraccions realitzades amb material reciclat a l'exterior. Es tracta d'un muntatge de la companyia catalana Antigua i Barbados que els Txarango van conèixer a Suècia. Una de les característiques és que per fer-les funcionar –des d'una nòria de vàters a uns cavallets de bicicletes antigues- cal la col·laboració dels adults per fer moure els engranatges.

“L'any vinent vindré amb les meves nétes”, explicava Joan Fortuny, el mític saxo de la Dharma en acabar el concert dels Txarango. “Me n'havien parlat molt bé però la realitat ha superat les expectatives”, afegia tot admetent que “hi ha molts festivals però pocs que aportin els valors del Clownia”. Es tractava de la primera col·laboració amb el grup del Ripollès amb qui Fortuny explica que “tenen una gran relació” tot i la “diferència generacional”.

Sergi Carbonell, una de les ànimes de Txarango. Foto: Marc Cargol


Les cròniques del Clownia 2015

Txarango s'envolta d'amics en el concert culminant del segon Clownia

La Pegatina i Aspencat triomfen a la primera nit del Clownia de Sant Joan

El Clownia arrenca a Sant Joan amb l'anunci que hi haurà tercera edició

El Clownia s'instal·la a Sant Joan amb molt bon temps i calor d'estiu


Galeries de fotos del Clownia

Fotos del Clownia 2015: segona jornada (Marc Cargol)

Fotos del Clownia 2015: primera jornada (Marc Cargol)

Fotos del Clownia 2014: concerts de Txarango i Strombers (Rastres Fotografia)

Fotos del Clownia 2014: concert de Txarango (Marc Cargol)


Txarango, al Clownia Festival 2015 Foto: Marc Cargol