La Flama del Canigó, a prova d'una espectacular calamarsada a coll d'Ares

El foc es reparteix des de coll d'Ares fins a 400 pobles i ciutats dels Països Catalans, entre les quals les 19 del Ripollès, en una tarda marcada per xàfecs i tempestes

La Flama del Canigó, en plena calamarsada a coll d'Ares
La Flama del Canigó, en plena calamarsada a coll d'Ares | Adrià Costa
Redacció
23 de juny del 2015
Actualitzat el 24 de juny a les 12:56h

La Flama del Canigó, en plena calamarsada a coll d'Ares. Foto: Adrià Costa


La Flama del Canigó, que celebra 50 anys, es reparteix aquesta tarda-vespre fins a 400 pobles i ciutats dels Països Catalans. Ho fa en un ambient molt inestable amb xàfecs i tempestes que estan descarregant sobretot a la meitat nord del país. Al coll d'Ares, punt central de la celebració, una intensa calamarsada ha emblanquinat el paisatge i ha deixat més de 30 litres. Tot apunta que a partir de les deu del vespre les pluges ja hauran escampat i la revetlla es podrà celebrar amb certa normalitat.

Pilarín Bayés, a l'acte dels 50 anys de la Flama del Canigó a coll d'Ares Foto: Adrià Costa


Pilarín Bayés, protagonista a coll d'Ares

La Flama del Canigó enguany arriba al mig segle de vida. La tradició la va començar el 1955 Francesc Pujades, veí de la vila nord-catalana d’Arles, portat pel seu entusiasme pel Canigó i inspirat pel poema de mossèn Cinto Verdaguer. Va tenir la iniciativa d’encendre els focs de Sant Joan al cim de la muntanya i des d’allà repartir la seva flama per totes les contrades. Des d'aleshores, el foc de la Flama resta al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà durant tot l’any. El dia 22 de juny s’agafa aquesta flama i es puja fins al cim. Allà s’encén la llenya portada de diferents parts dels Països Catalans una setmana abans.

Actuació de Jaume Barri, al coll d'Ares. Foto: Adrià Costa


Els actes, que acostumaven a començar a partir de les quatre, enguany s'han avançat amb la ninotaire Pilarín Bayés com a protagonista. Enguany, en previsió del mal temps, s'ha instal·lat un gran tendal en l'antic punt fronterer. A les tres ha arribat la comitiva provinent de Prats de Molló que han anticipat els portadors de la Flama del Canigó.

Mentrestant, la Flama del Canigó també ha arribat al Parlament de Catalunya a les 12.30 directament des de la muntanya del Canigó, on ha estat rebuda per la presidenta de la cambra, Núria de Gispert. A la tarda, la Flama serà rebuda a la Plaça Sant Jaume de Barcelona (19.00), quan els equips de foc la recolliran per distribuir-la als diversos barris de la ciutat. Des de les sis de la tarda hi haurà activitats prèvies amb diversos parlaments, actuacions de cultura popular, música i repartiment de coca i herbes remeieres.

Nemesi Solà, veterà impulsor de la Flama i antic escolta, és l’autor del missatge d'enguany, que recorda que en els temps en els quals “desitjos del poble foren reprimits a sang i foc, l'expressió popular donava als Focs de Sant Joan un sentit de resistència”.


Nit de coques i petards

A la revetlla de Sant Joan hi ha, a banda de les fogueres, dos elements protagonistes: les coques i els petards. El Gremi de Pastissers calcula acaba venent 1,6 milions de coques, una xifra habitual a la dels darrers anys però amb una despesa per família que pot créixer lleugerament, situant-se entre els 20 i els 60 euros. El pastisser Pere Masramon ha mostrat a Nació Digital com elaborar-ne una, pas a pas, en aquest vídeo.

Entre els venedors de petards hi ha cert optimisme ja que després d'anys de caigudes de les vendes enguany han repuntat ajudats, a banda de la lleu millora de l'economia, pel triplet del Barça. Els més venuts són els clàssics i, com sempre, cal tenir presents els consells per disminuir-ne els riscos.
 

Galeria de fotos de la Flama del Canigó a coll d'Ares (Adrià Costa)

Galeria de fotos de la rebuda de la Flama del Canigó a Ripoll (Adrià Costa)

Recull de galeries de fotos de la Flama del Canigó

Especial Sant Joan 2015 a Nació Digital

 


Totes les notícies de Sant Joan 2015 a Nació Digital

VÍDEO: Com fer una coca de Sant Joan, pas a pas

La tradició de les fogueres de Sant Joan  

Consells per disminuir els riscos dels petards per Sant Joan  

Quin petard serà el rei de la nit de Sant Joan?  

Els pastissers preveuen vendre per Sant Joan 1,6 milions de coques  

La Flama del Canigó celebra la 50a edició més viva que mai


Trànsit del pont de Sant Joan

445.000 vehicles marxaran de Barcelona per l'operació sortida de Sant Joan

Incidències de trànsit a les carreteres de Catalunya, en directe