La Caixa inverteix 22.000 euros per la conservació dels plans de Pòrtoles

L'entitat, juntament amb la Diputació de Girona i l'Institució Catalana d'Història Natural, inicien una actuació a Pardines i Villallonga de Ter per recuperar pastures i protegir tres espècies de plantes en perill d'extinció

Els ramaders i la resta d'institucions col·laboradores amb el plafó il·lustratiu
Els ramaders i la resta d'institucions col·laboradores amb el plafó il·lustratiu | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
19 de juny del 2015
Actualitzat el 20 de juny a la 13:41h

Els ramaders i la resta d'institucions col·laboradores amb el plafó il·lustratiu Foto: Isaac Muntadas


La Caixa, la Diputació de Girona i la Institució Catalana d'Història Natural han impulsat la protecció de l'Espai d'Interès Botànic dels Plans de Pòrtoles. Concretament, l'entitat financera, en el marc de l'Obra Social «La Caixa», hi ha invertit més de 22.000 euros. Una actuació que té com a objectiu conservar els hàbits humits de tres espècies de plantes amenaçades o protegides per la legislació vigent com són la Scorzonera humilis, l'herba de la gota i la Potentilla palustris, en els espais catalogats dins la Xarxa Natura 2000 i l'Espai d'Interès Natural de Serra Cavallera entre els termes de Pardines i Vilallonga de Ter. 

El vicepresident i diputat d'Acció Territorial en funcions de la Diputació de Girona, Miquel Calm, va voler agrair als ramaders que han col·laborat en aquest projecte i a qui ha considerat claus "per protegir les espècies de Pardines". A més, en l'execució dels treballs de conservació hi han participat cinc persones amb algun grau de discapacitat i en risc d'exclusió social de la Fundació MAP. 

Calm veu imprescindible el fet que en aquests projectes hi participin persones amb algun tipus de dificultat, ja que «aquesta gent surt de casa, se sent útil, ajuda a augmentar el patrimoni natural i a la família». Una afirmació a la qual s'ha sumat el director d'Àrea de Negoci de «la Caixa» a Girona, Antoni Tremosa, el qual també ha destacat que és «un fet molt positiu de cara a la integració real al mercat laboral d'aquests col·lectius». En concret, els membres del MAP que han participat en el projecte han desbrossat les zones on hi havia una massa forestal més densa per tal de recuperar pastures pel bestiar i en la col·locació dels tancats elèctric per protegir les tres espècies d'herbes protegides. 
 

Un alumne de la Fundació MAP desbrossant la zona Foto: Isaac Muntadas


Les tres plantes en perill d'extinció

En aquests treballs també hi ha participat la Delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN), que té com a principal objectiu conservar l'hàbitat de tres espècies de flora catalogades com a amenaçades o protegides per la legislació catalana molt típiques d'ambients humits com les molleres, les jonqueres i prats molt humits: la Scorzonera humilis -catalogada en només cinc poblacions de Catalunya-, l'herba de la gota -una petita planta carnívora en forta regressió al Pirineu i que avui en tot el Ripollès només n'hi ha Pardines- i la Potentilla palustris -una rosàcia que només està en aquesta població ripollesa i tan sols ocupa uns 75 metres quadrats-.

Bàsicament, el projecte vol que es disminueixi la pressió ramadera i es trobin àrees alternatives de pastura per assegurar la viabilitat del creixement de les plantes en l'entorn. A banda de tot això, es va procedir a col·locar un plafó interpretatiu que permetrà als excursionistes i visitants que accedeixin a la zona sensibilitzar-se en relació amb els valors naturals d'aquestes espècies i la vulnerabilitat del seu hàbitat. 
 

L'herba de la gota, una de les tres plantes en perill d'extinció Foto: Diputació de Girona