Victòria i rècord d'Iker Karrera a l'ultra dels Bastions

El corredor basc rebaixa en sis minuts la millor marca de la prova | Triomf de Valerie Lafitte en categoria femenina | El manlleuenc Benet Pous guanya el trail | Victòries de Just Sociats i Núria Picas a la marató | Un 76% de "finishers" dels 522 participants

Iker Karrera, guanyador dels Bastions
Iker Karrera, guanyador dels Bastions | José Manuel Gutiérrez
Arnau Urgell
06 de juny del 2015
Actualitzat el 08 de juny a les 7:24h

Iker Karrera, guanyador i nou rècordman dels Bastions. Foto: José Manuel Gutiérrez


Iker Karrera arribava als Bastions de la Vall de Ribes com a gran atractiu i, pràcticament, únic favorit a endur-se la victòria a l'ultra de 92 quilòmetres. El corredor basc no ha fallat i, a més, ha aconseguit rebaixar en sis minuts el rècord de la prova que des del 2014 ostentava l'osonenc Ernest Ausiró. En dones, triomf d'una Valerie Lafitte que ha dominat la prova des de l'inici. Els altres guanyadors de la jornada han estat Benet Pous i Anna Ventura al trail de 65 km així com Just Sociats i Núria Picas a la “marató” de 50 –la vigent campiona de l'Ultra Trail World Tour, a més, ha aconseguit la quarta posició absoluta-.

Karrera guanya malgrat una lesió i una caiguda

Un corredor professional com Iker Karrera era evident que, si no patia cap daltabaix, guanyaria amb solvència una prova com els Bastions. Tanmateix, el corredor d'Amezketa arribava a la Vall de Ribes amb una petita lesió. “He estat corrent tota l'estona amb molèsties”, ha explicat a NacióMuntanya poc després de creuar la meta. A més, baixant del Puigmal ha patit una important caiguda que l'ha fet pensar en abandonar. “Creia que la cursa se m'havia acabat”, ha admès.

Juanjo Oliva, segon classificat dels Bastions 2015. Foto: José Manuel Gutiérrez


Sigui com sigui, el basc no ha tingut cap més rival que si mateix. A Campelles, al quilòmetre 5 de la prova, ja marcava el ritme amb uns segons d'avantatge sobre Juanjo Oliva –l'altre favorit de la cursa i màxim candidat a endur-se la victòria a la general de la Catalonia Ultra Cup- i de Jordi Camprubí. Si hi havia cap dubte, la cursa s'ha trencat ben d'hora, al pas per la serra de Montgrony –els corredors coronaven la Covil, el Costa Pubilla i l'Emperadora abans de baixar a Planoles-. Una vegada creuada la carretera N-260 per dirigir-se cap al collet de les Barraques i Fontalba la diferència entre Karrera i Oliva era de sis minuts. Per darrera se situaven Èric Llauradó i Jordi Camprubí a 17 minuts del líder. A Fontalba, quilòmetre 35 de la cursa i aperitiu del tram més tècnic, les diferències continuaven augmentant, amb 16 minuts entre el basc i el corredor d'Alcanar.

A Núria començava la cursa més dura amb l'ascens al Puigmal i l'olla completa. Les posicions capdavanteres es mantenien però Jordi Camprubí plegava sent quart. Aquest fet permetia a Rubén Bona situar-se a tocar del podi, una posició que aconseguiria poc abans d'arribar a Pardines, punt on també plegaria Eric Llauradó. Per davant, Iker Karrera continuava ampliant les distàncies, malgrat la caiguda en el descens del Puigmal, i havia aconseguit avançar els primers corredors de la distància trail. “El fet d'haver-me anat trobant participants de les altres curses m'ha ajudat mentalment”, ha explicat en arribar a la meta.

Tot apuntava que el basc rebentaria el rècord establert l'any passat per Ernest Ausiró amb 11:47:03 però finalment només l'ha pogut rebaixar en menys de sis minuts. “He anat sempre a un ritme inferior a l'habitual a causa de les molèsties”, assenyalava Karrera en arribar que ha explicat que havia triat els Bastions com a entrenament per la Hard Rock 100, prova que a banda de la distància de 100 milles destaca per l'altitud que es disputa.

Finalment, Iker Karrera ha entrat a la meta del pavelló de Ribes de Freser amb 11:41:33 (amb l'evident mostra de la caiguda, foto de Jose Manuel Gutiérrez). Juanjo Oliva ha mantingut la segona posició i ha acabat amb 12:55:59, a una hora i quart del guanyador. El podi l'ha completat Rubén Bona (13:23:40) mentre que Ivan Artigas, que ha anat de menys a més, ha acabat quart (13:48:51).

En dones, Valerie Lafitte ha dominat l'ultra des de principi al final amb una diferència força estable respecte Marta Comas, la segona classificada. Finalment, Lafitte ha acabat els 92 quilòmetres amb 15 hores, 44 minuts i 23 segons mentre que el podi l'han completat Comas (16:10:05) i, ja molt lluny, Marian Garbajosa amb 18:33:03.

Núria Picas, en arribar a Núria.Foto: José Manuel Gutiérrez


Núria Picas acarona el podi absolut en el seu retorn a la competició

Una altra dels grans atractius dels Bastions –i incorporació de darrera hora- era la presència de Núria Picas a la nova “marató” de 50 quilòmetres. La corredora berguedana, malgrat la coincidència amb la Patum, ha decidit fer un “entrenament de qualitat” en el seu retorn a la competició després de l'expedició al Nepal. Ho ha fet, com era d'esperar, sense forçar i anant de menys a més. A Fontalba (km 12), per exemple, dominava amb claredat la classificació femenina però tot just era la tretzena absoluta lluny dels primers classificats. En el tram més tècnic de la prova, amb pas pel coll del Torreneules, Coma de Vaca i el coll dels Tres Pics, ha anat avançant corredors fins a situar-se quarta absoluta. Després del descens del Puig Cerverís, a tot just deu quilòmetres de la meta, estava a tres minuts i mig del tercer classificat, el vilanoví Sergio Montes, malgrat que finalment no l'ha atrapat.

Per davant, Just Sociats ha complert els pronòstics i s'ha situat líder poc abans d'arribar a Fontalba. Pakito Pérez, l'altre favorit, no l'ha pogut seguir i en baixar del Cerverís ja el tenia a 11 minuts. Finalment, el corredor de Sant Feliu Sasserra ha creuat la línia de meta amb 5 hores, 35 minuts i 31 segons. Pérez ho ha fet amb 5:51:49 mentre que Sergio Montes ha mantingut la tercera posició amb 6:23:08, amb deu minuts de marge sobre Picas. Jèssica Vivas (7:58:00) i Laura Prat –l'únic podi ripollès de la prova amb 8:15:12- han completat els llocs d'honor femenins (foto, José Manuel Gutiérrez).

Al trail, que per primera vegada sortida de Ribes de Freser i no de Núria, victòria del manlleuenc Benet Pous. El corredor dels Apòstols de Bacus ha superat Òscar Luque, el principal favorit, al pas pel pic d'Eina i ja no ha deixat la primera posició fins al final. En arribar a la meta, amb un temps de 8:39:03, ha admès que la victòria no entrava en cap de les seves previsions. Luque ha estat segon (8:50:48) per davant del basc Gorka Aretxaga (9:03:12). En dones, triomf d'Anna Ventura (11:42:21) en un podi completat per Carme Aguilar (12:41:07) i Eva Maria Guevara (13:08:33).

Un dels corredors de la marató dels Bastions, al Pic de l'Àliga. Foto: José Manuel Gutiérrez


Un 76% de “finishers”

Finalment, 522 corredors van prendre la sortida dissabte al matí –a les sis, les vuit i les nou, respectivament- a les tres curses dels Bastions. 24 hores després es tancava la cinquena edició amb un total de 76% “finishers”. A l'ultra han acabat 71 de 120, al trail 177 de 232 i a la marató 150 de 170. La meteorologia ha estat, en general, favorable ja que la calor ha estat menys intensa de l'esperada. Tanmateix, a la zona del Noucreus va descarregar una tempesta amb calamarsa que, sortosament, es va quedar amb un fenomen molt local i aïllat.
 

Fotos dels Bastions de la Vall de Ribes 2015 (José Manuel Gutiérrez)

Classificacions Els Bastions de la Vall de Ribes 2015

Palmarès Els Bastions de la Vall de Ribes 2011-2014


Iker Karrera i Juanjo Oliva, abans de començar els Bastions. Foto: Arnau Urgell

Núria Picas, en plena marató dels Bastions. Foto: Lymbus



Galeries de fotos dels Bastions de la Vall de Ribes

Fotos dels Bastions 2015 a Núria i a Ribes de Freser (José Manuel Gutiérrez)

Fotos dels Bastions 2014 al Taga (Marc Cargol)

Fotos dels Bastions 2014 pla Barrques-font Home Mort (Rastres Fotografia)

Fotos dels Bastions 2013 a Núria (Rastres Fotografia)

Fotos dels Bastions 2013 a Ribes de Freser i la Covil (Meteoribes i Marta Alsina)

Fotos dels Bastions 2012 (Arnau Urgell i Laia Deler)