Celiaquia: contaminació creuada

Anna M. Giménez Matito*
17 de maig del 2015
Actualitzat el 01 de juny a la 13:21h
La malaltia celíaca és una intolerància permanent al gluten del blat, civada, avena, calmut i triticale que es presenta en individus genèticament predisposats, caracteritzada per una lesió inflamatòria de base immune en la mucosa de l’intestí prim que dificulta l’absorció de macro i micronutrients. En motiu del dia internacional del celíac que serà celebrat el dia 17 de maig del present any volíem fer menció a la causa celíaca mencionant algunes recomanacions i indicacions per fer més fàcil la vida del celíac a casa.

No tractarem les causes ni el diagnòstic de la malaltia celíaca, ni l’etiquetatge dels productes ni el tipus de celíacs ni possibles pronòstics ni patologies associades. Sabem que l’únic tractament efectiu per la malaltia celíaca es la dieta exempta de gluten.

Quan es conviu amb un celíac és necessari tenir utensilis de cuina exclusius, és a dir paelles, olles, cassoles, culleres i pinces amb les que preparar els seus àpats. També s’ha de reservar i assegurar un tros de taulell a la cuina exclusiu per la manipulació dels aliments lliures de gluten.

Tot i que en principi el que més es recomana és eliminar a casa d’un celíac el pa ratllat i la farina de blat; caldrà igualment tenir un espai pels seus productes sense gluten, com el pa ratllat, farines, galetes, cereals, llevat i  pasta alimentària per tal que estiguin separats dels que sí contenen gluten. Aquestes mesures són per evitar la contaminació creuada.

Anomenem contaminació creuada quan un aliment lliure de gluten entra en contacte amb el gluten de forma indirecta com per exemple: unes patates són fregides en un oli on prèviament s’ha fregit un aliment que sí en conté com croquetes arrebossades amb pa ratllat habitual o, quan s’està bullint en dos cassoles diferents pasta alimentària sense gluten i un altre amb gluten i es remou amb la mateixa cullera, o per exemple quan  cau un paquet de galetes sense gluten en un calaix que conté magdalenes normals.

La contaminació creuada pot tenir lloc fora de casa quan compres una bola de gelat sense gluten i l’agafen per servir-t’ho amb la mateixa cullera que han agafat una bola de gelat que sí conté gluten i, això també passa amb els productes a granel en general com dolços i fruits secs si no estan correctament separats i tractats.

Per totes aquestes raons val la pena conèixer establiments on poder comprar o gaudir d’un gelat sense gluten de forma segura i aquests els podem conèixer mitjançant una associació de celíacs. Es recomanable fer-se soci d’una associació doncs es rep informació de primera mà sobre la causa que t’ocupa, establiments on menjar o comprar productes sense gluten de forma segura, restaurants, gelateries, botigues, marques de nous productes i alhora de viatjar a l’estranger és molt útil.

La importància de la contaminació creuada recau en que la ingesta de petites quantitats de gluten d’una forma continuada pot causar trastorns importants i no desitjables  en un celíac. No cal obsessionar-se amb el tema però sí tenir-ho present i  conviure amb això. Esmentar també que productes no alimentaris com la plastilina, alguna pasta de dents o pintallavis contenen gluten. Els excipients d’alguns medicaments contenen gluten. Però a Espanya els laboratori tenen la obligació d’indicar els seus contingut en l’etiquetatge o  embolcall i fer una advertència. Com a conclusió final i com a norma general, si se sospita que un producte pot contenir gluten no consumir-ho.

* Infermera Hospital de Campdevànol