Interskol de Ripoll confirma l'ERO i acomiadarà 54 dels 65 treballadors

La direcció de l'antiga Tallers Casals s'ha venut la maquinària | Mantindrà a Ripoll l'activitat comercial amb onze treballadors

Redacció
26 de maig del 2015
Actualitzat el 03 de juny a les 8:05h
Interskool de Ripoll, en una imatge d'arxiu
Interskool de Ripoll, en una imatge d'arxiu | ElRipollès.info

Interskool de Ripoll, en una imatge d'arxiu. Foto: ElRipollès.info


Interskol Power Tools, l'antiga Tallers Casals de Ripoll, ha confirmat la presentació d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que suposarà acomiadar 54 dels 65 treballadors del a planta. L'empresa de capital rus només mantindrà l'activitat comercial després de vendre la maquinària per 2,2 milions d'euros. La direcció, a més, vol que els que perdin la feina cobrin del Fons de garantia salarial (Fogasa).

L'empresa de Ripoll està en concurs de creditors des del 9 de gener. Ara, l'administrador nomenat pel jutjat mercantil ha donat el vistiplau al pla de viabilitat que va presentar la direcció i que inclou l'ERO que suposarà acomiadar més del 80% de la plantilla. El divendres es reuniran amb el comitè per presentar els detalls de l'ERO que afectarà una plantilla que en bona part fa tres mesos que no van a la fàbrica, perquè des del febrer l'empresa els va donar un permís retribuït voluntari.

Segons explica el secretari general d'Indústria de CCOO a Girona, Josep Serra, la intenció d'Interskol Power Tools és mantenir només l'activitat comercial a Ripoll. Per això, la direcció de la multinacional vol quedar-se només amb onze treballadors (cinc comercials, tres de muntatge, dos de logística i un director comercial).

Pel què fa a la resta, que aniran al carrer, la firma els vol enviar a cobrar del Fogasa. El comitè, però, s'oposa a aquesta mesura, perquè sosté que l'empresa té capital per fer front a les indemnitzacions. De fet, fa poc Interskol s'ha venut la maquinària de Ripoll per 2,2 milions.

El comprador que l'ha adquirida és el grup italià Felisatti, que actualment té el 49% d'accions de la firma gironina (i que, per tant, forma part també del grup amb matriu a Rússia). D'entrada, Felisatti pagarà ara 1,7 milions, un cop el Jutjat Mercantil autoritzi l'operació. Al mes de setembre, es farà un segon pagament amb el qual Felisatti acabarà d'abonar el mig milió que quedarà pendent.

Deslocalització encoberta

El portaveu de CCOO assegura que, d'entrada, la venda de les màquines ja suposarà que Interskol "tingui diners per pagar els acomiadaments". Però no només això. Josep Serra també alerta que la maniobra els confirma les sospites que, al darrere del tancament, hi ha una deslocalització encoberta. "La multinacional abandona la producció a Ripoll, però es pot endur la maquinària a un altre lloc", concreta el representant sindical.

Interskol Power Tools ha d'abandonar aquest proper juny les naus industrials -propietat de Tallers Casals- que té llogades a l'entrada de Ripoll. A més, l'empresa arrossegava impagaments de salari i, tot just ara, acaba d'abonar a la plantilla el mes d'abril. Li queda pendent, però, la meitat de la paga de Nadal i aproximadament el 70% de la revisió salarial del 2012.

Enmig del procés concursal, CCOO ja ha portat fins a dues vegades l'empresa davant la Inspecció de Treball. La primera va ser per impagaments de nòmines i la segona, per fer passar fred als treballadors aquest hivern. El sindicat va denunciar que la plantilla es veia obligada a treballar dins les naus amb anoracs guants, suportant temperatures per sota els 7 ºC, perquè l'empresa no posava la calefacció.