Els Mossos retiren l'estelada de Ripoll després que CiU i ERC es neguessin a fer-ho

Ripoll celebra un ple extraordinari a cinc minuts de la fi de la campanya electoral en la qual s'acorda mantenir l'ensenya independentista | La policia catalana, que l'ha retirat de matinada, s'ha personat al domicili de l'alcalde Jordi Munell per entregar-li l'ordre

Arnau Urgell
23 de maig del 2015
Actualitzat a la 13:12h
Ple extraordinari a Ripoll per mantenir l'estelada
Ple extraordinari a Ripoll per mantenir l'estelada | AU

Ple extraordinari per mantenir l'estelada a l'Ajuntament de Ripoll. Foto: Arnau Urgell


El ple de l'Ajuntament de Ripoll ha decidit desafiar la Junta Electoral acordant mantenir hissada l'estelada. Ho ha fet en un inèdit ple extraordinari convocat d'urgència i celebrat a les 23.55 d'aquest divendres, a només cinc minuts de la fi de la campanya electoral. Els regidors de CiU i ERC –els del PSC i PxC no hi han assistit- han acordat fer cas omís a l'ordre de retirada i obligar a fer-ho als Mossos d'Esquadra a la matinada.

Els Mossos es presenten a casa l'alcalde

Ripoll ja no va atendre l'ordre de la Junta Electoral Central de retirar les estelades dels edificis públics després de la denúncia de Societat Civil Catalana. L'entitat espanyolista aquest matí ha presentat una nova demanda, ara a la Junta Electoral de Puigcerdà, específica contra el consistori ripollès. L'òrgan electoral s'ha reunit al vespre i a les 19.40 ha aixecat una sessió en la qual es reclamava als Mossos d'Esquadra que fessin efectiva la retirada de l'ensenya independentista del consistori ripollès.

Mitja hora després la Junta Electoral ha enviat un fax a l'Ajuntament de Ripoll que, evidentment, ningú ha vist ja que era fora de l'horari laboral. Davant de la manca de resposta s'ha instat la policia catalana a requerir a l'alcalde de la situació. El màxim comandament de l'àrea bàsica policial l'ha trucat a les 21.00 per informar-lo de l'ordre i, un quart d'hora més tarda, una patrulla dels Mossos s'ha personat al domicili de Jordi Munell per entregar-li l'acord de la Junta Electoral en el qual s'informava que en cas de no acatar-lo es podria incórrer en una infracció o delicte electoral.

Una trentena de persones han assistit al ple extraordinari, urgent i nocturn. Foto: Arnau Urgell



Davant d'aquesta situació l'alcalde ha explicat que ha decidit convocar un ple extraordinari i urgent argumentant que va ser un plenari el que va acordar hissar l'estelada "fins al dia de la independència" i que només aquest òrgan podia decidir retirar-la. Tanmateix, tant el grup de Convergència i Unió com el d'Esquerra Republicana de Catalunya, representats per Josep Maria Creixans i Teresa Jordà, respectivament, han acordat fer cas omís a l'ordre i donar ple suport a l'alcalde en la decisió de mantenir-la.

A la intempestiva sessió plenària hi ha assistit tots els regidors de CiU així com tot el grup d'ERC excepte la regidora Nancy Rovira. També hi havia una trentena de persones de públic entre els quals destacats militants de la JNC i membres de la llista de la CUP.

Els Mossos d'Esquadra la retiren de matinada

Tot apuntava que els Mossos d'Esquadra retirarien l'estelada a partir de les cinc del matí. Poc després de les set l'ensenya independentista ja havia desaparegut de la façana de l'Ajuntament després que la policia catalana executés l'ordre de la Junta Electoral.

L'ANC fa una crida a penjar estelades als balcons

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) del Ripollès després de la retirada de l'estelada ha mostrat en un comunicat el seu "enuig" i ha fet una crida als vilatans a penjar-la als balcons i finestre. Recorden que es va hissar a la casa consistorial "fruit de la decisió democràtica del ple municipal". Finalment, mostren públicament el suport a la decisió "valenta" de l'alcalde i els regidors de no acatar el requeriment de la Junta Electoral.
 

Nota de premsa de l'ANC sobre la retirada de l'estelada de Ripoll (pdf)